Zakelijk geld lenen? Dit zijn de mogelijkheden

Een zakelijke financiering kan jouw bedrijf helpen te groeien. Zo’n financiering stelt je bijvoorbeeld in staat om een nieuwe machine of een nieuw voertuig aan te schaffen. Dankzij een nieuwe machine kun je mogelijk meer produceren, waardoor jouw afzet stijgt. Dit heeft meestal een positief effect op de omzet van jouw bedrijf. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan wil je zelf misschien ook wel zakelijk geld lenen. Probleem is alleen dat niet iedere ondernemer hier ervaring mee heeft. Laat je hierdoor niet weerhouden een zakelijk geld te lenen. Weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk de mogelijkheden voor wat betreft zakelijk geld lenen op een rijtje.

Zakelijke lening

Als we het over zakelijk geld lenen hebben, denk je waarschijnlijk al snel aan een zakelijke lening. Dit is inderdaad een financieringsmogelijkheid voor ondernemers. Ben je op zoek naar een manier om een langlopende investering in jouw bedrijf te financieren? Dan biedt een zakelijke lening uitkomst. Een geldverstrekker stort het geldbedrag dan namelijk in een keer op jouw rekening. Hierdoor beschik je over voldoende geld om het gewenste bedrijfsmiddel te kopen.

Omdat het hier een lening betreft, moet je het bedrag terugbetalen. Dit doe je door iedere maand een gedeelte van de zakelijke lening af te lossen. Je betaalt niet alleen het geleende bedrag terug, maar je krijgt ook te maken met rente. Bij een zakelijke lening betaal je rente over het hele bedrag. Je krijgt het geldbedrag namelijk in een keer uitgekeerd. De rente staat overigens vast gedurende de hele looptijd. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent als je een zakelijke lening afsluit.

Zakelijk krediet

Je kunt als ondernemer niet alleen een zakelijke lening aanvragen. Zakelijk krediet behoort namelijk ook tot de mogelijkheden. Wanneer je voor deze financieringsvorm kiest? Als je een tijdelijk tekort aan liquide middelen op wilt lossen of dagelijkse uitgaven van jouw bedrijf wilt betalen. De meeste ondernemers die zakelijk krediet aanvragen, gebruiken het om werkkapitaal te financieren, als voorraadfinanciering of voor debiteurenbeheer.

In vergelijking met een zakelijke lening ziet zakelijk krediet er iets anders uit. Zo krijg je het geld bijvoorbeeld niet in een keer op jouw rekening gestort. Een geldverstrekker maakt namelijk een speciale rekening voor jou aan en zet het geld hierop voor jou klaar. Je bepaalt vervolgens zelf wanneer je geld opneemt. Als je geld opneemt, betaal je dit in kleine beetjes terug. Omdat het hier een lening betreft, krijg je eveneens te maken met rente. Bij zakelijk krediet betaal je alleen rente over het bedrag dat je opneemt. Deze financieringsvorm heeft overigens een standaard looptijd van 36 maanden en wordt iedere 3 jaar herzien.

Zakelijke hypotheek

Naast een zakelijke lening en zakelijk krediet kun je als ondernemer ook een zakelijke hypotheek afsluiten. Deze financiering lijkt in veel opzichten op een zakelijke lening. Daarom vraag jij je mogelijk af wanneer je voor welke financieringsvorm kiest. Je kiest voor een zakelijke hypotheek als je een nieuw bedrijfspand wilt kopen. Waarom? Omdat je met een hypotheek meer kunt lenen dan met een zakelijke lening. Daarbij komt dat de looptijd langer is. Meestal moet je een zakelijke hypotheek binnen 10 jaar aflossen. Bij ABN AMRO is de looptijd eveneens 10 jaar, maar het aflosschema is gebaseerd op 20 jaar. Hierdoor heb je aan het einde van de looptijd de helft van het geleende bedrag afgelost. Het resterende bedrag herfinancier je met een andere lening of los je in één keer af.