Welke diensten vallen onder ICT beheer?

Als ondernemer wil je waarschijnlijk maar één ding: ondernemen! Je bedrijf laten groeien door je diensten zo goed mogelijk in de markt te zetten en zoveel mogelijk klanten aan te trekken. Echter er zijn ook heel veel randzaken waar je rekening mee moet houden zoals de boekhouding, personeelsmanagement en de ICT binnen je bedrijf. Voor dit soort secundaire onderdelen is het verstandig om met externe partijen zoals een accountant, recruitmentbureau en ICT bedrijf te gaan samenwerken. De eerste spreken voor zich, maar waar wat doet een ICT bedrijf en wat is ICT beheer?

ICT beheer een specialisme dat een breed dienstenpakket aanbiedt voor MKB-bedrijven die geen eigen ICT-afdeling hebben. Ze kunnen je helpen met vele verschillende diensten rondom de IT-infrastructuur van je bedrijf. Een aantal voorbeelden:

Werkplekken

Tegenwoordig heeft bijna elke kantoormedewerker wel een computer of laptop. ICT beheer kan je helpen bij het kiezen van de juiste apparatuur en het aansluiten hiervan op de werkplekken. Denk hierbij ook aan extra monitoren en een draadloze muis.

Systeembeheer

Naast de hardware voor je medewerkers is er ook verschillende software nodig. Welke opties zijn er voor basissoftware zoals een emailprogramma? En welke specifieke software is er nodig voor jullie bedrijfsvoering? Ook hierin helpt een ICT beheerder je van advies tot daadwerkelijk implementatie.

Helpdesk

Een niet te missen onderdeel van ICT beheer is de helpdesk. Hier kunnen je medewerkers (en jij) terecht voor al hun vragen rondom hun hardware en software. Een laptop die niet meer opstart, een Teams-overleg dat vastloopt etc. Vaak kan een helpdesk op afstand helpen, ook handig wanneer je medewerkers vanuit huis werken. Bovendien kun je kiezen voor een helpdesk die alleen tijdens kantooruren bereikbaar is of eentje die ook in de avonden en weekenden bereikbaar is.

Netwerk

Op kantoor is een particuliere internetaansluiting vaak niet voldoende. Er moet een zakelijk internetverbinding aangesloten (en soms aangelegd worden). Vanuit hier wordt er meestal een intern netwerk aangelegd. Hierdoor kunnen medewerkers inloggen en bij alle gedeelde bestanden. Ook bezoekers kunnen op gebruik maken van een speciaal bezoekers netwerk, maar juist niet bij alle bestanden.

(Mobiele) telefonie

Behalve computers staat ICT beheer ook voor je klaar als het gaat om telefonie. Dit kunnen vaste telefoons zijn op de werkplekken van bijvoorbeeld je klantenservice, maar ook mobiele telefoons van bijvoorbeeld je accountmanagers.

Dit is slechts een klein overzicht van de verschillende diensten die ICT beheer aanbieden. Bovendien leveren zij maatwerk. Ga dus in gesprek bekijk samen welke diensten relevant zijn voor jouw onderneming