Wat is strategische personeelsplanning precies?

Strategische personeelsplanning is één van de krachtigste instrumenten welke door bedrijven kan worden gebruikt om hun globaliseringsdoelstelling te bereiken. En hoewel veel organisaties de noodzaak van een goede planning beseffen, missen de meeste nog wel de tools en capaciteiten om hun bedrijfsresultaten te behalen, te beheren en uit te voeren. Benieuwd hoe strategische personeelsplanning hierbij kan helpen? Lees dan snel verder!

Wat is het precies?

Strategische personeelsplanning wordt gedefinieerd als het proces dat een organisatie gebruikt om haar personeelsbestand te analyseren. Ook helpt het de stappen te bepalen, welke moeten worden genomen om aan de huidige en toekomstige personeelsbehoeften te voldoen. Daarbij omvat het ook het bepalen van de meest efficiënte kosteneffectieve methoden, om zo talent te kunnen werven en behouden.

De basisprincipes

Voor strategische personeelsplanning zijn er vier basisprincipes opgesteld. Welke dat zijn, zullen wij hieronder verder toelichten.

De juiste mensen

Sommige bedrijven zijn erg afhankelijk van de toevoeging van nieuwe teamleden, om zo hun doelen te kunnen bereiken. Bij deze gevallen is het dan ook nodig het personeelsbestand uit te breiden, om zo hun werklast te verwerken.

Door het ontstaan van de nieuwe zakelijke wereld op afstand, zijn wereldwijd barrières verdwenen. Hierdoor is het mogelijk het juiste talent te vinden, ongeacht waar dit talent woont. Breid daarom jouw talentacquisitiestrategie uit, tot buiten jouw eigen regio, om zo de juiste mensen te kunnen vinden voor jouw team.

De juiste vaardigheden

Het is ook van cruciaal belang om te weten welke competenties jouw bedrijf van zijn talent verlangt. Dit om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Van vitaal belang is dan ook om de ervaringsniveaus, die de strategische competenties ondersteunen, te identificeren. Zo kan je de werving naar strategie en het omzetten van bedrijfsmodellen vertalen in resultaten op de lange termijn.

De juiste tijd en plaats

De voortdurende groei zorgt ervoor dat het plaatsen van de juiste mensen op de juiste momenten en op de juiste posities vereist is. Om dit te kunnen bereiken, moet je ervoor zorgen dat jouw medewerkers optimaal over het bedrijf zijn verdeeld.

Het betekent ook dat je als bedrijf zakelijke doelen moet stellen, om zo ervoor te zorgen dat je teamleden kan aannemen die zijn toegerust om te helpen bij het behalen van zowel de huidige als de toekomstige bedrijfsdoelstellingen.

De juiste kosten

Tot slot is een plan voor directe en indirecte kosten van groot belang. Denk hierbij aan de kosten die je kan verwachten voor het in dienst nemen, de kosten voor vacatures, uren besteed aan sollicitatiegesprekken, het salaris van nieuwe werknemers, ect.

Wanneer je begrijpt hoe deze kosten er uit zullen zien, zorg je ervoor dat jouw team binnen het budget blijft. Hiermee zorg je er ook voor dat jij jouw kosten optimaliseert, door het juiste talent aan te trekken.

Waar wacht je nog op? Ga snel aan de slag met strategische personeelsplanning!