Wat doet een engineering bureau?

Mis jij technische expertise of capaciteit in jouw bedrijf om een project, of deel van een project, te engineeren? Dan kan je wellicht wel eens baat hebben bij het inschakelen van een engineering bureau. Maar wat doet een engineering bureau precies? Dat leggen wij jou graag verder uit in dit artikel!

Wat is engineering precies?

Een ander woord voor een engineering bureau is een ingenieursbureau. Een ingenieur is iemand met een afgeronde studie aan een technische universiteit of hogere technische school. Het woord engineer, wat Engels is, heeft een bredere dekking dan het woord ingenieur. Het wordt gebruikt voor een tal van technische functies, van verschillende niveaus en kennispeilen.

Bij engineering gaat het vooral om dat de technische componenten, systemen, producten en/of constructies hun functies uitvoeren binnen de gestelde randvoorwaarden. Daarom heeft het ook betrekking op het bedenken, fabriceren, installeren, vervangen, verwijderen, ontwerpen en onderhouden.

Ook wordt hierbij meegenomen wat er na afloop van een technische en/of economische levensduur met een fysiek engineering product kan worden gedaan, op een zo’n verantwoorde manier. De voorkeur heeft hierbij hergebruik, op welke manier dan ook mogelijk.

Daarnaast worden er bij engineering ook veel verschillende soorten materialen toegepast. Een belangrijk aspect van engineering is dan ook de keuze van de meest geëigende materialen.

Wat is dan een engineering bureau?

Een engineering bureau kan je inhuren vanwege hun technische kennis en ervaring. Wat die technische kennis en ervaring is, hangt af van de bedrijfssector(en) of vakgebieden waarin het engineering bureau in is gespecialiseerd. Het is daarom ook verstandig om, voordat je een bureau gaat inschakelen, na te gaan welke aanwezige expertise jij nodig hebt.

Over het algemeen genomen wordt er gewerkt in de vorm van projecten. Zo wordt er met een opdrachtgever afgesproken wat het resultaat moet zijn, welke kwaliteitseisen en randvoorwaarden er gelden, hoeveel tijd er is om het project af te ronden en wat de kosten en betalingswijze zullen zijn.

Een engineering bureau zal zich vervolgens voornamelijk richten op het bedenken en ontwerpen van technische oplossingen, begeleiding en advisering. Wanneer het gewenst is kan er ook een prototype van een product worden geproduceerd en kan jij als bedrijf worden geadviseerd over de fabricage ervan.

Nu weet jij precies waarom jij een engineering bureau moet gaan inschakelen!