Waar moet je op letten als je de bouwmarkt bezoekt?

Bouwmarkten, zoals de bouwmarkt Almere, zijn snoepwinkels voor doe-het-zelvers. Niet alleen de fysieke verkooppunten, maar ook de aansluitende webshops. Vrijwel alles wat je je maar kunt bedenken is hier beschikbaar. Hierbij kun je denken aan gereedschappen, zoals schroevendraaiers, kruiwagens en kwasten.

Maar er zijn ook veel bouwmaterialen te vinden, zoals steigerhout, cement en isolatiemateriaal. Hoewel een bouwmarkt bezoeken geen hogere wiskunde hoeft te zijn, zijn er wel een aantal belangrijke aandachtspunten die van belang zijn.

Vraag om advies

Het is misschien een grote stap om naar iemand toe te stappen en hulp te vragen. Maar als je gaat klussen of verbouwen en je gaat met bouwmaterialen werken, is veiligheid van groot belang. Daarom is het aan te raden om advies te vragen aan een medewerker van de bouwmarkt. Als je bouwmateriaal niet kunt vinden, of als je twijfelt over het gebruik daarvan.

Zo weet je niet alleen zeker dat je juiste tools in huis haalt, maar ook dat je het op de aanbevolen manier en bij de aansluitende klus gebruikt. Koop je de materialen bij een online bouwmarkt, bijvoorbeeld bij Bouwmaat? Er zijn altijd manieren om de klantenservice te bereiken, waar je antwoord kunt krijgen op je vragen.

Maak een plan

Ga je een nieuwe vloer leggen of is je tuinhuisje toe aan een renovatie? Dan zijn gereedschappen en materialen natuurlijk onmisbaar. Maar voordat je naar de bouwmarkt sprint of je online winkelmandje vol gooit, kan het eerst handig zijn om een plan te maken. Hierin beschrijf je wat je nodig hebt voor de klus en welk budget je daarvoor vrijstelt.

Aan de hand daarvan kun je beter bepalen wat je nodig hebt. Daarna kun je gericht kopen en hoef je niet ter plekke te bedenken wat je nodig zou kunnen hebben. Niet alleen qua materiaal, maar ook qua gereedschappen. Dit vergroot ook de kans dat je materialen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. Kom je er niet uit? Vraag iemand om hulp; de medewerker van de bouwmarkt of iemand uit je omgeving die deze kennis heeft.

Koop niet te weinig

Afhankelijk van de klus die je gaat doen, is het belangrijk om de afmetingen te noteren. Aan de hand daarvan kun je de juiste hoeveelheden inkopen bij de bouwmarkt. Wat echter een valkuil kan zijn, is dat je niet genoeg koopt. Dat lijkt geen problemen op te leveren, maar maak je bijvoorbeeld een foutje? Dan heb je te weinig materiaal om deze fout te herstellen. Zorg er daarom voor dat je meer dan genoeg in huis hebt.

Extra tip: Blijf realistisch

Als doe-het-zelver kun je zelfstandig werken. Bovendien is de bouwmarkt voor klussers en niet-klussers toegankelijk. Het is echter wel belangrijk om realistisch te blijven voordat je in je enthousiasme al het materiaal gaat inkopen. Want hoewel kennis en ervaring niet zozeer vereist zijn, staat veiligheid wel voorop. Geef een klus daarom uit handen op het moment dat je het niet ziet zitten of het boven je pet groeit. Door een professional te vragen weet je zeker dat je kiest voor kwaliteit.