Waar moet je op letten bij een zakelijke lening?

Bijna elke ondernemer herkent het wel: om je bedrijf te starten of om het verder te laten groeien moet je geld investeren. Voor een ondernemer met een online bedrijf of ondernemers die diensten aanbieden kan deze investering meevallen, maar bij ondernemers met een fysiek bedrijf dat producten aanbiedt kan het om grote bedragen gaan. Denk hierbij aan de aanschaf van nieuwe machines of voertuigen, de uitbreiding naar een nieuwe locatie of het aannemen van extra personeel.

Het zijn vaak hoge eenmalige kosten of investeringen die over een langere termijn lopen. Niet elke ondernemer heeft dit geld direct beschikbaar op de rekening. Daarom kan het afsluiten van een zakelijke lening handig zijn. Maar waar moet je op letten bij zakelijk geld lenen? In dit artikel leggen we je vier punten uit waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een zakelijke lening.

Welke rente wordt er gehanteerd?

Als je een zakelijke lening hebt afgesloten, dan ga je maandelijks een gedeelte hiervan terugbetalen plus de bijkomende rente. Het rentepercentage is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het onder andere afhankelijk van de looptijd van de lening, de hoogte van de lening en de kredietwaardigheid van je bedrijf. Daarnaast werken de meeste bedrijven met een vaste rente over de gehele looptijd. Door hiervoor te kiezen heb je meer zekerheid dan wanneer je voor een variabel rentepercentage kiest. Vraag bij verschillende instellingen een offerte voor een lening op zodat je de verschillende rentepercentages kunt vergelijken.

Kun je extra aflossen?

Naast de maandelijkse termijn die je betaalt, wil je misschien ook af en toe extra aflossen. Dit kan bijvoorbeeld als je een meevaller hebt gehad zoals een groot extra project of als je kosten op andere uitgaven bespaard hebt. In dat geval is het wel lekker om extra af te lossen omdat je dan je lening sneller afbetaald waardoor je minder extra geld kwijt bent aan rente. Check bij de lening die je wilt afsluiten of extra aflossen mogelijk is en wat de voorwaarden hiervan zijn.

Zijn er afsluitkosten?

Bij het afsluiten van een zakelijke lening komt er flink wat papierwerk kijken. Bij grotere leningen heb je waarschijnlijk ook persoonlijk overleg met een adviseur. Sommige instellingen brengen hier kosten voor in rekening. Zoek van te voren uit of deze kosten er zijn en neem deze mee in je berekening. Gaat het om een kleiner bedrag en sluit je de lening online af? Dan is er een grote kans dat er geen afsluitkosten in rekening gebracht worden

Heeft de instelling goede reviews?

Gelukkig wordt er tegenwoordig met reviews gewerkt. Zo kun je voordat je je zakelijke lening gaat afsluiten lezen welke ervaring andere klanten van de instelling hebben opgedaan. Zijn dit voornamelijk positieve reviews? Dan geeft je dat vertrouwen. Lees je echter veel negatieve reviews waarbij er een of meerdere onderwerpen steeds terugkomen? Dan is het goed om hier verder in te duiken en bij twijfel op zoek te gaan naar een andere instelling voor de lening.