Vier verschillende soorten schadeverzekeringen

Tegenwoordig laten veel mensen zich voor allerlei verschillende dingen verzekeren. Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen: schadeverzekeringen, zorgverzekeringen en levensverzekeringen. Schadeverzekeringen roepen misschien wel de meeste vragen op. Daarom leggen wij in deze blog uit wat vier verschillende soort schadeverzekeringen zijn en waar ze in verschillen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Allereerst heb je de aansprakelijkheidsverzekering, waarbij letsel- en zaakschade vergoed wordt indien de verzekerde schade veroorzaakt bij anderen. Denk bijvoorbeeld aan het kapot laten vallen van iemand anders zijn telefoon of wanneer iemand door jou valt en zijn arm breekt. De verzekering dekt dan de kosten hiervan. Het gaat dus om de schade die jij, jouw gezinsleden en huisdieren toebrengen aan anderen. De verzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Autoverzekering

Als eigenaar van een auto ben je wettelijk verplicht om je te verzekeren. Hierbinnen zijn weer verschillende soorten verzekeringen. De verplichte basisverzekering dekt alleen de schade aan anderen. Je kan er ook voor kiezen om je extra te laten verzekeren voor bijvoorbeeld ruitschade en diefstal. Hier betaal je dan ook meer voor. Daarnaast is het ook verplicht om je te laten verzekeren voor auto’s die zakelijk gebruikt worden. Hiervoor is een speciale zakelijke autoverzekering.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is een verzekering die de schade dekt van verhuisbare en verplaatsbare spullen in huis. Het gaat dus om spullen die niet vastzitten aan de woning. Denk aan meubels, wasmachines en kleding. Schade aan de inboedel kan worden veroorzaakt door brand, water, storm (vanaf windkracht 7) of een inbraak. Vaak wordt een inboedelverzekering afgesloten bij huurwoningen. Dit is niet verplicht.

Opstalverzekering

Wanneer de spullen in jouw woning nagelvast zitten en niet verhuisbaar zijn, dan valt dit onder de opstalverzekering. Voorbeelden hiervan zijn de vloer, muren en het dak. De opstalverzekering wordt vaak afgesloten bij koopwoningen. Deze verzekering is een verzekering waarbij je jouw woning verzekert tegen onvoorziene schade, zoals brand-, water- en stormschade (vanaf windkracht 7). Ook dit is niet verplicht.

Er zijn dus verschillende soorten schadeverzekeringen die worden aangeboden in verschillende dekkingspakketten en door tientallen aanbieders. De inboedel- en opstalverzekering samen wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd en kan ook in zijn geheel worden afgesloten. Wanneer je overweegt om meerdere verzekeringen af te sluiten, kan je vaak stapelkorting krijgen. Let dus op waar je je verzekering(en) afsluit, want dit kan voordelig zijn.