Verpakkingsmachines: hoe werken ze?

Voor elk productiebedrijf zijn verpakkingsmachines van vitaal belang. Of je nu een bakkerij of grote producent bent, een verpakking kan jouw bedrijf maken of breken. In dit artikel vertellen we je graag meer over verpakkingsmachines en hoe ze werken!

Verpakking, wat is het precies?

Verpakken is een proces. Het is het maken van een verpakking of container om goederen zoals medicijnen, voedsel of andere zaken in te beschermen en verzenden. Verpakkingsmaterialen zoals aluminium, plastic, karton en papier zijn zo ontworpen dat ze bepaalde hoeveelheden druk en wrijving kunnen weerstaan. Daarnaast kunnen ze worden zo worden ontworpen, dat ze er aantrekkelijk uit zien voor de consument. Hieronder twee van de meest voorkomende verpakkingen:

  • Bulkverpakkingen: zoals de naam als zegt worden deze gebruikt voor bulkartikelen, zoals bijvoorbeeld granen. Ze zijn luchtdicht om zo de integriteit van de goederen te waarborgen.
  • Flexibele verpakkingen: deze verpakking wordt vooral gebruikt voor artikelen die gebogen kunnen worden of in verschillende vormen gegoten kunnen worden.

Verschillende soorten verpakkingsmachines

Er zijn vele verschillende stijlen en type verpakkingsmachines. Welke je nodig hebt is afhankelijk van jouw behoefte. Wel is het zo dat elk type over het algemeen gemaakt is om één soort verpakking te kunnen produceren. Hieronder benoemen wij de twee meest voorkomende verpakkingsmachines.

Transportbandverpakkingsmachines

Dit type verpakkingsmachine gebruikt rollen van papier of plastic om goederen vanaf de invoerlade naar de uitvoerlade te vervoeren. Dit type wordt veelal gebruikt in grotere of complexere productieomgevingen, waar er veel materialen tegelijkertijd door veel machines moeten worden verwerkt.

Inpakmachines

Een inpakmachine kan rode of vierkante dozen produceren. Hij maakt hiervoor gebruik van een rol golfkarton of plastic. Dit type worden het meest gebruikt voor het verpakken van afzonderlijke producten en kleinere productieseries.

Hoe werken verpakkingsmachines?

De belangrijkste functie van een verpakkingsmachine is het aanbrengen van lagen papier, karton of plastic om een product te beschermen en te verzenden. Ook verzegelt de machine het product. Dit is om het product fraudebestendig te maken. Elke machine varieert in welk soort materiaal het verwerkt, maar ook in hoeveel menselijke interactie er nodig is. Zo kan de ene machine dozen, de ander kuipjes en een volgende weer verpakkingen produceren die hermetisch zijn afgesloten met plastic folie.

Een verpakkingsmachine kan worden geautomatiseerd. Vele bevatten dan ook computervisietechnologie, welke streepjescodes van alle producten leest en zo automatisch de juiste etiketten kan aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat fouten worden verminderd, de kwaliteit wordt verbetert en de productie-efficiëntie hoger is.

Conclusie

Om het allemaal samen te vatten kunnen verpakkingsmachines fabrikanten helpen de kwaliteit van hun producten te verbeteren, minder afval en kosten te produceren en daarbij ook de efficiëntie en productiviteit te verhogen. Het enige nadeel? Aan al deze voordelen hangt wel een flink prijskaartje.

Verpakkingsmachines zijn aardig duur in aanschaf. Maar naast dat ze duur zijn in hun aanschaf, zijn ze ook duur in gebruik en onderhoud en zijn ze niet schaalbaar. Hierdoor zijn ze niet ideaal voor bedrijven die hun omzet willen verhogen of hun productie willen uitbreiden. Daarom zijn verpakkingsmachines ideaal voor grote fabrikanten en bedrijven, maar niet voor de wat kleinere of middelgrote productiebedrijven.