Uitleg NLP en alle voordelen op een rijtje

Veel mensen hebben nog nooit van NLP gehoord. En dat is niet heel gek: het is vrij nieuw en complex, maar het wordt populairder. Het wordt steeds vaker toegepast in de praktijk, bijvoorbeeld op de werkvloer. In deze blog gaan wij proberen uit te leggen wat NLP precies is, wat de voordelen zijn, wat je ermee kan en hoe je het kan leren.

Wat is NLP?

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en komt uit de psychologie. Het is een effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen. Ook hou je rekening met invloeden van buitenaf. Met NLP ga je voornamelijk aan de slag met zintuigen, gedachten en gevoelens met als doel je bewust te worden van die invloeden. Je leert dus op een andere manier om te gaan met ervaringen en gebeurtenissen, waarbij het uitgangspunt is om meer te genieten van het leven. Door NLP te leren creëer je in een korte tijd een balans in jezelf en daardoor ben je in staat om het beste uit jezelf en anderen te halen.

Voordelen van NLP

Het is wetenschappelijk bewezen dat NLP veel voordelen heeft voor jezelf, maar ook voor anderen waarmee je omgaat. Je leert namelijk op persoonlijk en/of professioneel vlak dingen te veranderen, orde op zaken te stellen, hoe je makkelijk vertrouwen en betrokkenheid met anderen opbouwt, hoe je non-verbaal gedrag kan observeren, hoe je moet omgaan met en het oplossen van conflicten in jezelf en die tussen anderen, en hoe je in balans kan leven.

Door NLP te leren krijg je dus sneller inzicht in hoe anderen denken en daarop kan jij jouw communicatie weer aanpassen. Ook leer je beter met je emoties om te gaan, omdat je meer invloed hierop hebt dan je denkt. Daarnaast leer je ook veel over je eigen gedachten en overtuigingen. Op persoonlijk vlak zorgt NLP er dus voor dat je je ontwikkelt en groeit. Dit zorgt uiteindelijk ook voor meer zelfvertrouwen om succesvol te worden.

Wat zijn de mogelijkheden?

NLP kent dus veel voordelen en is effectief, maar hoe leer je NLP? Daarvoor kan je een NLP opleiding volgen. Er zijn verschillende soorten NLP-opleidingen. Je kan bijvoorbeeld eerst kiezen voor een gratis introductie workshop, waarbij de methode en voordelen nog eens worden uitgelegd. Als je meer interesse hebt, maar weinig tijd, dan kan je kiezen voor een tweedaagse workshop om de basis te leren. Daarnaast kan je ook kiezen voor 15- of 18-daagse trainingen. Dit zijn erkende internationale opleidingen.