Tips voor het schrijven van een vacaturetekst!

Het kan best lastig zijn om een pakkende vacaturetekst te schrijven, die uitnodigt tot lezen en enthousiaste kandidaten aantrekt. Ben jij benieuwd hoe je het beste een vacaturetekst kan schrijven? In dit artikel geven wij jou daar zeven handige tips voor!

Aansprekende functietitel bedenken

Het eerste wat kandidaten zien is de vacaturetitel. Het is daarom een goed idee om deze zo duidelijk en aansprekend mogelijk te maken, zodat deze uitnodigt om verder te gaan lezen. Een zin als ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging?’ is er eentje die vaak wordt gebruikt, maar weinig inhoudelijk is. Zorg ervoor dat je het meest relevante zoekwoord zo veel mogelijk vooraan plaatst. Dit voor een optimale vindbaarheid! 

Prikkelende introductietekst schrijven

De tekst of advertentie die jij gebruikt op een vacatureplatform als Banenbuurt moet direct duidelijk maken wat de baan inhoudt en wat de baan zo interessant maakt. Schrijf daarom een korte intro en benoem daarin de voordelen van de functie.

Geef daarbij een korte samenvatting van de functie inhoud en geef aan wat jouw bedrijf zo uniek maakt. Denk bijvoorbeeld aan die leuke wekelijkse borrel die jullie met z’n allen houden. Of vertel wat over de dynamiek op de werkvloer. Verwerk ook altijd keywords in de tekst, om zo je advertentie bovenaan in Google for Jobs te laten verschijnen.

Bedrijfsverhaal vertellen

Mensen die op zoek zijn naar een baan willen graag weten bij welk soort organisatie ze eventueel gaan solliciteren. Zorg daarom altijd voor essentiële informatie. Denk aan de bedrijfsnaam, -locatie en -sector. Een korte passage over jullie visie en geschiedenis is ook altijd zeer waardevol om te vermelden!

Positie verkopen

Een creatieve vacature zet sollicitanten aan tot actie. Vertel welke belangrijke verantwoordelijkheden de rol bevat. En ook welke aansprekende voordelen er samen met de functie gepaard gaan. Ook geen verkeerd idee is om relevante secundaire arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld een bonus of leaseauto, te benoemen. Zo verkoop je de positie en maak je het aantrekkelijker voor potentiële kandidaten om te gaan solliciteren!

Locatie aanprijzen

De werksfeer is niet als enige van belang. De bedrijfslocatie is ook iets wat in de smaak moet vallen. Zeker voor werknemers die verder weg wonen, is dit cruciaal. Potentiële kandidaten werken het liefst op een plek die hen aanspreekt. Benoem daarom alle positieve punten van jouw pand! 

Sollicitatieproces toelichten

Elk bedrijf heeft zijn eigen wervingsproces. Het is daarom erg fijn voor kandidaten om te weten hoe het er bij jouw bedrijf aan toe gaat. Beschrijf daarom elke stap, vanaf de eerste pre-boarding activiteiten tot aan eventuele assessments. Geef daarbij ook aan hoe lang het proces ongeveer gaat duren.

Vacaturetekst tegenlezen

Het is altijd prettig om feedback te krijgen wanneer je een vacature hebt opgesteld. Leg daarom de tekst eens voor aan andere leden van de HR. Laat hen jouw tekst controleren. Mist er nog informatie of bestaan er onduidelijkheden? Ook taalfoutjes kunnen op deze manier makkelijker worden opgespoord. 

Met deze tips zet jij in no-time een goede vacature online!