Verlaag de printkosten direct met deze 5 tips

Er wordt vandaag de dag meer geprint dan je in dit digitale tijdperk zou verwachten. Afhankelijk van werkprocessen, kan hierbij veel op de printkosten bespaard worden. Wil je direct de printkosten flink verlagen? Je kunt eenvoudig besparen op de printerinkt, papier en zelfs onderhoud. Doe dit aan de hand van de onderstaande 5 tips.

Vervang kleine printers voor een centrale printer

In veel bedrijven heeft iedere afdeling zijn eigen printer. Wel zo makkelijk; je hoeft zo niet ver te lopen om te printen. Maar wat als je een printer op een gang tussen de afdelingen zou zetten? Dit zorgt ervoor dat je al snel het aantal printers kunt halveren of zelfs maar één printer voor het hele bedrijf kunt gebruiken.

Wanneer je minder printers hebt, bespaar je direct op afschrijvingskosten, stroomverbruik en onderhoudskosten. Eén grote printer is namelijk goedkoper om te onderhouden dan meerdere kleine printers. Het hebben van één printer brengt natuurlijk wel een risico met zich mee. Als de inkt op is, dan kan niemand meer printen. Zorg daarom dat je altijd voldoende printerinkt en onderhoudsmiddelen op voorraad hebt.

Bespaar op inkoop van inkt met huismerk printerinkt

Een printer verbruikt printerinkt, dit kan tonerpoeder zijn of een inktcartridge. Bij grotere en duurdere printers wordt vaak huiverig gedaan over het gebruik van compatibele inkt. Terwijl de kosten van deze cartridges veel lager liggen dan die van het origineel en in het gebruik in de meeste gevallen veilig is. Als we bijvoorbeeld de Epson cartridge vergelijken, dan is er een besparing mogelijk tot ruim 50% op de aanschafkosten.

Uit het onderzoek van de Consumentenbond in 2019 bleek ook dat de 123inkt huismerk cartridges de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden. Bij grotere online winkels, zoals deze krijg je zelfs levenslange garantie op de toner en inktcartridges. Mocht het product niet werken, dan wordt dat netjes voor je opgelost. Zo doe je zeker weten geen miskoop.

Print je eigen geoptimaliseerde briefpapier

Bestel je nog briefpapier bij een drukker? Dan ligt er veel potentie om geld te besparen. Wanneer je het zelf gaat printen, kun je blanco printpapier in bulk inkopen. Dat is een heel stuk goedkoper. Vergelijk minimaal ieder kwartaal de prijzen van verschillende partijen of vraag een zakelijk account aan, zodat je kunt profiteren van bulkkortingen.

Optimaliseer ook het ontwerp van je briefpapier. Een briefpapierontwerp met minimale designelementen is namelijk veel goedkoper om te printen dan een ontwerp over de gehele pagina. De potentiële besparing op printerinkt is hierdoor zeer groot.

Beveilig je printer met follow-me software

Follow-me software is een functionaliteit waarbij de gebruiker bij een printer aanwezig moet zijn om een printopdracht uit te draaien. Hiermee voorkom je dat printjes blijven liggen of meegenomen worden door mensen voor wie de informatie niet bestemd is. Dit bespaart niet alleen op papier- en inktkosten, maar verhoogt ook direct de mate van veiligheid waarmee er met informatie wordt omgegaan.

Creëer bewustwording bij de medewerkers

De grootste winst ligt vaak ook bij de medewerkers zelf. Een printje wordt vaak voor het gemak gemaakt. Hierbij wordt bij het uitdraaien van een hand-out bijvoorbeeld voor de zekerheid een kopie of drie extra gemaakt. Voor veel mensen is het ook de norm om enkelzijdig en in kleur te printen, terwijl een zwart-wit geprint, dubbelzijdige document ook prima bruikbaar is. Daarbij heeft het soort lettertype ook zeker effect op het inktverbruik.

Het is daarom goed om bewustwording te creëren over het feit dat je heel selectief kunt printen. Dat zwart-wit soms goed genoeg is en dat niet elke bladzijde van een document van evengroot belang is. Train personeel daarom ook op gebied van duurzaamheid en bespaar flink op overhead kosten.

Ga aan de slag en bespaar veel geld

Met deze tips bespaar je uiteindelijk niet alleen op je inkt, maar maak je ruimte voor extra bewustwording op gebied van duurzaamheid. Dit helpt bij gedragsverandering die op lange termijn in elk werkproces geld kan besparen. Wacht daarom niet langer en ga vandaag nog aan de slag.