Tips om je debiteurenbeheer te optimaliseren

Voor elk bedrijf is goed debiteurenbeheer essentieel. Elk bedrijf moet over de openstaande facturen totale controle krijgen en houden. Dit is echter veel makkelijker gezegd dan gedaan. als bedrijf zijnde ben je altijd afhankelijk van andere partijen, zoals de partijen naar wie je je facturen verstuurt.

Heb je op dit moment niet meer de controle over de openstaande facturen? Ga dan met onderstaande tips aan de slag. Met deze tips ben je in staat om je debiteurenbeheer snel weer te optimaliseren.

Overweeg factoring

Duurt het te lang voordat je facturen uitbetaald worden? Dan is je facturen verkopen een goed idee. Het verkopen van facturen staat ook wel te boek als factoring.

Wat is factoring? Dat is een vorm van financiering waarbij je je facturen aan een factoring bedrijf verkoopt. Je verstuurt je factuur naar dit bedrag, waarna dit bedrijf de factuur binnen 48 uur naar je overmaakt. Je hebt hierdoor snel de beschikking over het geld waar je recht op hebt. Vervolgens gaat dit bedrijf aan de slag om dit factuurbedrag te innen bij je klant. Dit is echter iets dat volledig om je heen gaat. Je loopt hierbij verder ook geen risico!

Dankzij factoring heb je dus direct de beschikking over je geld. Je kunt hierdoor de gewenste investeringen doen. Ook hoef je je hierdoor geen geldzorgen te maken. Een prima manier dus om je debiteurenbeheer te optimaliseren.

Maak duidelijke afspraken

Ga je voor het eerst met een opdrachtgever samenwerken? Voordat je dit doet, zou je duidelijke afspraken met je opdrachtgever moeten maken. Je zou onder meer duidelijk moeten afspreken wat de betalingstermijn is. Zet dit allemaal op papier en laat je opdrachtgever deze overeenkomst ondertekenen.

Komt de opdrachtgever zijn betalingsverplichtingen uiteindelijk niet na? Dan heb je in ieder geval alles zwart op wit staan. Tevens laat je op deze manier aan je opdrachtgever zien dat je debiteurenbeheer serieus neemt. Onbewust zorgt dit voor een grotere bewustwording bij de opdrachtgever.

Ga niet met iedereen in zee

Elke ondernemer ervaart tijdgebrek. Geldt dit ook voor jou? Dan is het belangrijk om niet te veel tijd aan het debiteurenbeheer te besteden. Je kunt deze tijd veel beter besteden aan je core business.

Dit doe je onder meer door niet met iedereen in zee te gaan. Ga alleen met betrouwbare partijen in zee. Kies er bovendien voor om duidelijke afspraken te maken, zoals hierboven al beschreven. Op die manier voorkom je grotendeels gedoe over openstaande facturen. Uiteindelijk levert dit je extra veel tijd op.

Investeer in goede debiteurenbeheer software

Het is ook een goed idee om in goede debiteurenbeheer software te investeren. Met deze software kun je het debiteurenproces grotendeels automatiseren. Ook krijg je met deze software meer inzicht in de openstaande facturen. Je ziet bijvoorbeeld in één oogopslag hoeveel facturen er nog open staan. Wellicht schrik je je hier een hoedje van. In dat geval kom je al snel bij de eerste tip uit; met factoring ga je oprecht van veel gemak en zekerheid genieten.