Tips bij het aanschaffen van 3D printer resins

Wellicht ben jij op zoek naar een 3D printer waarmee je jouw werk voortaan zelf uit kan printen. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van een externe partij. Bij het het aanschaffen van de printer, moet je ook nadenken over het printmateriaal dat je wilt aanschaffen. Zoals je bij een standaard printer werkt met inkt, zo werk je bij een 3D printer met resin of hars. Deze resin is vloeibaar en wordt laag voor laag geprint zodat er een 3D model ontstaat. Maar waar moet je op letten bij de aankoop van resin? Voor het aanschaffen van een 3D printer resin geldt dat er verschillende opties mogelijk zijn.

Verschillende soorten resin

Bij het kopen van een 3D printer resin zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor 3D printer resins die geschikt zijn voor algemeen gebruik. Daarnaast zijn er ook modellen beschikbaar waarbij er sprake is van een extra toepassing, waardoor de printkwaliteit stijgt. In ruil hiervoor betaal je wel een hogere prijs. Het is dus belangrijk om te overwegen wat voor materiaal je wilt gebruiken bij het kopen van een printer. Je kunt hierover informatie vinden op de website van het bedrijf dat de printers aanbiedt.

Snel prototypes printen

Indien snelheid belangrijk is of als je bijvoorbeeld een prototype wilt printen dat vooral snel klaar moet zijn maar een iets minder hoog niveau van detail nodig heeft, dan is draft resin interessant. Met draft resin print je tot vier keer sneller. Het model dat geprint wordt heeft nog steeds een goede afwerking en een hoge nauwkeurigheid. Verder kun je de instellingen aanpassen en ervoor kiezen om de printsnelheid te verhogen of te verlagen. Dit type resin is geschikt voor snelle prototypen, maar tevens voor specifieke printopdrachten.

Tips bij aankoop

Een resin kopen vergt het nodig onderzoek. Zo is is het belangrijk om jezelf af te vragen welk niveau van detail je wilt dat je 3D model gaat krijgen. Wat is de nauwkeurigheid van het printen en hoe moet de afwerking uitzien? Naast de kwaliteit van de output is ook de snelheid van het printen belangrijk. Hoe snel wil jij je 3D modellen klaar hebben? En uiteindelijk is het ook belangrijk om de prijs van de verschillende resins in acht te nemen. Een resin begint gemiddeld bij net iets meer dan 100 euro per stuk en kan oplopen tot honderden euro’s. Belangrijk is om te kijken wat jouw budget is per 3D model dat je wilt printen en wat dan een compleet resin mag kosten.