Teamuitjes als freelancer? Ja, het kan!

Als freelancer heb je natuurlijk een nadeel als het komt op het hebben van collega’s en een team waarin je werkzaam bent. Soms heb je het geluk dat je dicht bij een bedrijf staat en alsnog deel van het team uitmaakt, maar veel freelancers hebben deze luxe niet. Toch zijn er manieren waarop je wel met ‘collega’s’ in contact kunt zijn en zelfs leuke uitjes en dergelijke kunt doen.

Op zoek naar mede-freelancers

Online zijn er enorm veel groepen te vinden waar mensen die in hetzelfde vakgebied werken samen komen. Denk bijvoorbeeld aan een Facebook groep waar allerlei soorten freelancers samen komen, of juist specifieke groepen voor schrijvers, kunstenaars, vertalers, klussers, noem het maar op. Word lid van dit soort groepen en bouw een netwerk op. Niet alleen is het handig om bijvoorbeeld tips en andere dingen te delen met elkaar, je krijgt dat gevoel van het hebben van echte collega’s weer een beetje terug.

Leuke activiteiten en samenwerkingen

Ben je iemand die eigen producten verkoopt of bijvoorbeeld commissies maakt? Misschien heb je een idee, maar kom je er zelf niet helemaal uit. Zoek in zo’n groep iemand die jou kan helpen of waar je samen een project mee kunt doen. Dit verbreedt jouw mogelijkheden, en aan elkaar kun je enorm veel hebben. Heb je bijvoorbeeld een goed idee maar heb je zelf niet alle middelen, dan kun je met een ander die deze middelen wel heeft het idee waar maken en samen tot een goed eindproduct komen. Ook kun je diverse stijlen van bijvoorbeeld kunst samenvoegen en zo een erg leuk eindresultaat krijgen.

Ook kun je met de groep leuke activiteiten organiseren. Denk bijvoorbeeld aan het uitwisselen van kerstpakketten met Kerst, of het organiseren van een gezellige bijeenkomst waar je elkaar leert kennen en ook veel van elkaar kunt leren! Budget kan een lastig punt zijn, maar legt iedereen die aanwezig gaat zijn wat in, heb je al snel een goed budget bij elkaar waar je met zijn allen wat leuks van kunt gaan doen. Een soort teamuitje dus, maar dan met je freelance collega’s. Ga bijvoorbeeld gezellig naar een interessant museum en daarna ergens wat eten of drinken, maak een uitje naar een dierentuin, bedenk het maar! Er zijn enorm veel opties en afhankelijk van de groep waar je in zit of het werk dat iedereen doet, kun je prima samen tot een idee komen. Teambuilding! Ook al werk je niet samen, dat groepsgevoel komt er op deze manier wel en dat is natuurlijk erg leuk.