Ontslag op staande voet: wat zijn je rechten?

Je krijgt te horen dat je per direct ontslagen bent. Geen waarschuwing, geen gesprek, gewoon meteen je spullen pakken. Dat klinkt heftig, en dat is het ook. Ontslag op staande voet betekent dat je direct geen werk en salaris meer hebt. Maar is dat zomaar toegestaan? En wat kun je doen als je het er niet mee eens bent?

Wanneer mag ontslag op staande voet?

Een werkgever kan je niet zomaar van de ene op de andere dag de deur wijzen. Daar moet een hele goede reden voor zijn. Denk aan diefstal, fraude, geweld op de werkvloer of iets anders wat echt niet door de beugel kan. Het moet gaan om een ernstige situatie waarin het bedrijf geen andere keuze heeft dan je meteen te ontslaan. Daarnaast moet je werkgever het ontslag direct melden en uitleggen waarom je wordt ontslagen. Het kan dus niet zo zijn dat ze je na een paar dagen bedenktijd ineens alsnog op staande voet ontslaan.

Wat zijn jouw rechten?

Als je op staande voet ontslagen wordt, betekent dat niet dat je meteen alles moet accepteren. Je hebt rechten, en het is belangrijk om te checken of je ontslag wel terecht is. Allereerst mag je om een schriftelijke bevestiging vragen. Dit is belangrijk, omdat je zo precies kunt zien wat de reden van je ontslag is. Vervolgens kun je onderzoeken of het ontslag wel volgens de regels is gegaan. Als er geen geldige reden is of als je werkgever de regels niet goed heeft gevolgd, kun je het ontslag aanvechten.

Een groot nadeel van ontslag op staande voet is dat je geen recht hebt op een WW-uitkering. Omdat je per direct wordt ontslagen, ziet het UWV dit als ‘eigen schuld’. Dat betekent dat je zonder inkomen zit en snel op zoek moet naar een nieuwe baan, tenzij je het ontslag succesvol kunt aanvechten.

Wat kun je doen als je het er niet mee eens bent?

Als je vindt dat je ontslag onterecht is, is het slim om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Je hebt maar een korte tijd om bezwaar te maken, dus wacht niet te lang. Een eerste stap is het schriftelijk aangeven bij je werkgever dat je het niet eens bent met het ontslag. Daarna is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Een gespecialiseerde ontslagjurist zoals de https://ontslagjuristennederland.nl/ kan je helpen om te beoordelen of je ontslag geldig is en of je een zaak hebt.

Blijf niet stilzitten

Ontslag op staande voet is een ingrijpende gebeurtenis, maar je hebt rechten en mogelijkheden. Laat je niet overdonderen en zorg dat je snel in actie komt als je het er niet mee eens bent. Door goed geïnformeerd te zijn, kun je misschien nog iets aan de situatie veranderen en ervoor zorgen dat je niet zonder inkomen komt te zitten.