Schoonmaken in de zorg: zó regel je dat het beste!

Het schoon maken en houden van verschillende instanties in de zorg is heel erg belangrijk. Veel mensen onderschatten hoe belangrijk dit is. Door goed schoon te maken, worden infecties voorkomen. Dit is natuurlijk nog belangrijker in omgevingen met mensen met een zwakkere weerstand, zoals in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, apotheken en kinderdagverblijven. Dit moet elke dag worden schoongemaakt. Maar hoe regel je dit het beste? In deze blog worden opties besproken hoe je schoonmaak in de zorg regelt.

Neem professionele schoonmakers in dienst

Allereerst kan je natuurlijk vaste schoonmakers in dienst nemen. Het is belangrijk dat deze medewerkers voldoende kennis hebben van hygiënisch werken en infectiepreventie. Zorg er ook voor dat alle medewerkers zich houden aan de basisregels: geen sieraden dragen, op het juiste moment handhygiëne gebruiken en indien nodig gebruik van beschermende middelen zoals handschoenen en schort. Ze komen namelijk in contact met bevuild (en mogelijk besmet) materiaal. De kans is dus groot dat bacteriën zich verplaatsen via de medewerkers en juist daarom is het belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt.

Verder is het nodig dat er dagelijks en periodiek wordt schoongemaakt op alle plekken; van wachtkamer tot operatietafel en van huiskamer tot slaapkamer. Tot slot is het aanschaffen van goede schoonmaakspullen ook een goede investering. Hierdoor weet je zeker dat het vuil ook echt verwijderd wordt.

Regel extra scholing voor medewerkers

Daarnaast kan je de schoonmakers (en andere medewerkers) ook bijscholen in hygiënisch werken. Er wordt namelijk continu onderzoek gedaan naar (nieuwe) bacteriën en infecties en hoe dit het beste kan worden schoongemaakt. Het is daarom belangrijk dat de medewerkers ook de juiste kennis hebben en met eventuele nieuwe methodes kunnen toepassen met het schoonmaken in de zorg. Er zijn diverse bedrijven die deze extra scholing aanbieden, ook voor specifieke instanties. Het is dus een goed idee om te blijven investering in scholing voor de medewerkers.

Huur een schoonmaakbedrijf in

Tot slot kan je natuurlijk ook een schoonmaakbedrijf inhuren voor het schoonmaken. Hiermee regel je gelijk dat alles op een goede manier wordt schoongemaakt en ben je zelf minder tijd eraan kwijt. Vaak wordt er dagelijks en periodiek schoongemaakt door specialisten. De juiste mensen worden ingezet op de juiste afdeling van het bedrijf. Bovendien biedt CSU schoonmaakbedrijf naast schoonmaakwerkzaamheden ook andere zorgaanvullende taken en services aan, zoals een afwasdienst, bedden- en linnendienst en een logistieke dienst. Ideaal dus!