Relatiegeschenken? Dit zijn de voordelen en mogelijkheden!

Relatiegeschenken zijn gepersonaliseerde artikelen die vaak gratis weg worden gegeven aan relaties van een bedrijf zoals leveranciers, personeel en bestaande of potentiële klanten. Op deze artikelen wordt meestal het logo of de naam van het bedrijf weergegeven. Relatiegeschenken worden gebruikt om de zakelijke relatie te versterken, maar het is belangrijker dan je denkt. In deze blog vertellen wij wat het resultaat is van relatiegeschenken, hoe belangrijk het is en wat de mogelijkheden zijn.

Hoe belangrijk is klantenbinding?

Allereerst zorgen relatiegeschenken voor een betere klantenbinding en een hogere loyaliteit van bestaande klanten. Klantenbinding is ontzettend belangrijk voor een bedrijf, want maar liefst 20% van je bestaande klanten zorgt voor 80% van je omzet in de meeste gevallen. Wanneer bestaande klanten enthousiast zijn over jouw producten of diensten, dan kunnen die klanten loyaal worden aan jouw bedrijf en dit zorgt weer voor goede mond-tot-mond reclame. Dit zorgt dan weer voor een voorkeurspositie ten opzichte van concurrenten.

Sterkere klantenbinding en loyaliteit

Relatiegeschenken kunnen dus bijdragen aan klantenbinding. Maar waarom? Allereerst voelt de klant zich speciaal, omdat het artikel persoonlijk is en afgestemd op de interesses en wensen. Hierdoor raken zij nog meer betrokken bij het bedrijf. Daarnaast zorgt het voor een langdurig contactmoment, zonder dat het veel inspanning kost. Het eenmalige geschenk is namelijk een artikel dat lang gebruikt kan worden en dus lang bij de klant blijft. Tot slot zijn mensen geneigd om iets terug te geven wanneer zij iets krijgen. Wanneer jij je klanten een relatiegeschenk geeft, is de kans dus groter dat zij opnieuw een aankoop doen of eerder bij jouw bedrijf terugkomen. Om deze redenen dragen relatiegeschenken bij aan klantenbinding en de loyaliteit van klanten.

Mogelijkheden relatiegeschenken

Op gebied van relatiegeschenken zijn er veel mogelijkheden. Er zijn bedrijven waarbij je jouw logo of bedrijfsnaam kan bedrukken op verschillende artikelen. Het is belangrijk om erover na te denken aan wie je het relatiegeschenk wilt geven en wat het doel is. Denk bijvoorbeeld aan usb sticks bedrukken: dit kan gebruikt worden voor eigen gebruik door personeel, maar klanten kunnen dit ook meenemen naar evenementen, bedrijfsbezoeken of bij een presentatie. Hierdoor wordt de naamsbekendheid ook nog eens vergroot.

Ook een leuk en origineel relatiegeschenk is een bedrukt tegeltje. Zo kun je bijvoorbeeld een tegeltje laten bedrukken met een spreuk over werk of het bedrijfslogo van je relatie.

Een ander populair relatiegeschenk zijn drinkflessen. Sporten en gezond leven wordt steeds belangrijker. De drinkflessen worden overal mee naartoe genomen: van beurzen en congressen tot sportevenementen. Drinkflessen bedrukken en weggeven aan bestaande klanten zal dus erg voordelig zijn voor jouw bedrijf!