Een relatie op de werkvloer, mag dat?

Liefde op de werkvloer, een lastig onderwerp. Het is natuurlijk heel fijn dat jullie verliefd zijn, maar zijn jullie gelijkwaardige collega’s of is één van de twee leidinggevende? En waar trek je de lijn van wat acceptabel is en wat niet? Hoe ga je als werkgever om met een relatie tussen twee werknemers? Kortom, een lastig onderwerp die veel vragen oproept. In dit artikel duiken wij er wat dieper op in!

Twee gelijkwaardige collega’s

Wanneer er twee gelijkwaardige collega’s een liefdesrelatie aangaan, mag een werkgever zich hier in principe niet mee bemoeien. Echter, wanneer de werkhouding wordt verstoord door deze liefdesrelatie, is er een geldige reden om te mogen ingrijpen. Zo kunnen beide collega’s op andere afdelingen worden geplaatst. Wanneer er een geldige reden is voor de werkgever om actie te ondernemen, is dit toegestaan.

Leidinggevende en ondergeschikte

Wanneer er een liefdesrelatie opbloeit tussen een leidinggevende en een ondergeschikte, is er vraag naar extra alertheid. Zo moet je als werkgever aan de ene kant natuurlijk letten op de verhoudingen die er zijn binnen een afdeling of team. Wordt de collega in kwestie nu voorgetrokken? Of zijn er andere collega’s die aangeven de situatie te ervaren als niet prettig en hierdoor minder goed functioneren?

Zoals je merkt is deze liefdesrelatie gecompliceerder dan tussen gelijkwaardige collega’s onderling. Relatietherapie Alkmaar kan je helpen om te kijken hoe je het beste in deze situatie kan handelen. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden om de leidinggevende in kwestie te verplaatsen naar een andere afdeling of team. Hetzelfde kan natuurlijk ook gelden voor de ondergeschikte in deze liefdesrelatie. In het ergste geval kan er worden gekeken naar eventueel ontslag. Je wilt namelijk geen situatie creëren waarin de ondergeschikte geen veilige en gezonde werkplek meer heeft.

Conclusie

Wat we kunnen concluderen is dat een relatie op de werkvloer geen directe reden is tot ontslag. Echter kunnen er wel gevolgen zitten aan het beginnen van een relatie op de werkvloer. Mocht je nou in zo’n situatie terecht komen, wees direct eerlijk bij je werkgever en kaart de situatie met hem of haar aan. Zo kan er direct samen worden gekeken en eventueel direct al aanpassingen worden doorgevoerd, om te zorgen dat de relatie geen impact heeft op de sfeer binnen het bedrijf.

Na het lezen van dit artikel weet jij net iets meer over de gevolgen rondom een relatie op de werkvloer!