Redenen om VvE beheer uit te besteden

Tegenwoordig wordt steeds meer gezien dat veel Verenigingen van Eigenaren (VvE) erover twijfelen om hun VvE beheer uit te besteden. Vaak zijn het de kosten of de gedachte dat het voor een kleinere VvE niet loont die deze stap doet tegenhouden. Echter klopt dit niet helemaal! Lees snel dit artikel verder waarin wij jou uitleggen waarom niet. 

Wat is VvE beheer?

Om te beginnen willen wij je eerst graag uitleggen wat een VvE beheer nou precies is. VvE staat voor Vereniging van Eigenaren. Dit is een organisatie die zorgt voor beheer en onderhoud van een bepaald gebouw. Alle eigenaren van een appartement in dit gebouw zijn lid van de VvE. 

Deze VvE heeft een bestuur, die taken van de VvE uitvoert. Deze taken zullen hieronder verder worden toegelicht. Soms huurt de VvE een externe partij in, om de taken van het beheer over te nemen. Dit wordt op zijn buurt VvE beheer genoemd. 

Financiën op orde

Door het beheer van de VvE uit te besteden, heb je een stuk meer zekerheid dat de financiën van de VvE op orde zijn en ook blijven. Zo bewaakt een beheerder de begroting en zal hij elk jaar controleren of deze nog actueel is. 

Hierbij zal hij niet alleen zijn financiële kennis gebruiken, maar ook zijn ervaring in het verleden met andere VvE’s. Zo worden vervelende verrassingen, zoals bijvoorbeeld het bijstorten van een groot bedrag voor onverwachts onderhoud, voorkomen!

Technische ondersteuning

Heel veel VvE-beheerders bieden tegenwoordig ook technische ondersteuning aan. Er zijn zelfs beheerders die, interne of externe, calamiteiten diensten aanbieden! Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens bij VVE beheer Amsterdam

VvE software

Professionele VvE-beheerders maken vaak gebruik van speciale VvE software, waarin de beheerder boekhouding kan bijhouden. Maar naast boekhouding kan hij ook stukken zoals splitsingsakte, huishoudelijke reglementen of notulen van de VvE vergadering uploaden in deze software. Er zijn zelfs systemen die leden van de VvE 24/7 inzage in de administratie van de VvE verlenen! 

Voorkomen van conflicten door juridische deskundigheid

Als je een goede VvE beheerder hebt gevonden, zal deze je ook kunnen voorzien van goede juridische kennis. Hij is dan wel geen advocaat, maar hij houdt zich wel bezig met juridische aangelegenheden van de VvE. En de kennis die hij daardoor heeft, kan voorkomen dat een VvE te maken zal krijgen met een intern conflict.

Bij een goed en juist VvE beheer kan de beheerder zeer snel al aangeven welke koers er gevaren zal moeten worden. Hierdoor kunnen nietige of vernietigbare besluiten worden voorkomen.