Hoe kom je over als een natuurtalent op camera?

Voor de camera staan is voor sommige mensen toch wel een dingetje. Hier zijn 10 tips om jouw webinar presentatieskills te verbeteren zodat jij kan shinen voor het grote publiek. Zo ga je van potentieel naar professioneel.

Tip 1. Oefen veel

Voor de spiegel, op kantoor voor je collega’s of thuis met de camera van je telefoon. Je hebt het vast wel eens eerder gehoord maar als het gaat om presenteren is een goede voorbereiding toch echt de sleutel tot succes. Heb je een script gekregen? Zorg er dan voor dat je het eigen maakt. Dit zal ervoor zorgen dat jij je veel zelfverzekerder voelt en als een natuurtalent voor de camera staat. Hoe beter je de boodschap onthoudt, hoe meer ruimte er zal ontstaan voor improvisatie.

Tip 2. Let op je non-verbale communicatie

Je lichaamstaal verklapt vaak meer dan je denkt. Wil je uitstralen dat je betrokken bent en openstaat voor ideeën van de kijkers? Zorg dan voor een open houding. Handen uit je zakken, niet met je ogen rollen en houd ook vooral niet je armen over elkaar.

Tip 3. Weet wie je doelgroep is

Wie is de kijker aan de andere kant van het scherm? Het is belangrijk om een doelgroep voor ogen te hebben als je een webinar presenteert. De kijker heeft als verwachting iets te leren van jou als expert. Het is belangrijk om duidelijk te hebben wat de probleem en doelstelling van de kijkers is zodat jij ze kan helpen. Met webinar software kan je ook handige statistieken bekijken, zodat jij je doelgroep nog beter kan begrijpen.

Tip 4. Maak een logische opbouw en structuur

Een succesvolle presentatie heeft een duidelijke opzet. Informeer de kijker aan het begin van je webinar hoe alles precies gaat verlopen. Houd je boodschap kort en vermijd vaktermen.

 Tip 5. Storytelling brengt presentaties tot leven

Verwar een rustig verhaal niet met een saaie presentatie. Je zoekt de balans tussen rust en enthousiasme. Met de juiste intonatie neem je de kijkers mee in het verhaal.

Tip 6. Ga niet als een sneltrein door je verhaal

Maak ruimte voor stiltes. Het is oké om pauze te houden. Op deze manier ontstaat er tijd voor de kijkers om het verhaal volledig tot zich te nemen. Zenuwen kunnen hierbij een rol spelen. Voordat je begint te praten is het dan ook goed om eventjes diep in te ademen, te glimlachen en op een doordachte manier te beginnen met wat je wilt zeggen.

Tip 7. Creër interactie met je publiek

Een webinar is intiem. Als kijker weet je namelijk niet hoeveel mensen er in de ‘zaal’ zitten. Om er voor te zorgen dat de kijker niet teveel afgeleid wordt, is het belangrijk dat je de interactie met ze aangaat. Zet een call-to-action in, maak gebruik van een poll of stel een vraag in de chat.

Tip 8. Visualiseer je verhaal

Maakt tijdens het webinar gebruik van presentatie-slides. Het doel hiervan is kijkers inspireren en je verhaal te ondersteunen. Gebruik geen lange tekst in presentaties en lees deze niet hardop voor!

Tip 9.  Breng variatie in je verhaal

Een goede webinar structuur is belangrijk. Nog belangrijker is de aandacht van je kijkers erbij houden. Dit doe je door afwisseling in je verhaal. Denk aan het geven van voorbeelden en terugblikken of vooruit kijken naar de inhoud van je presentatie.

Tip 10. Sluit je presentatie af met een knaller

Het einde van je presentatie kan je vergelijken met een visitekaartje. Dit is het moment om nog een goede indruk achter te laten op je kijkers. Bewaar het beste voor het laatst en zorg ervoor dat je de kijkers met een geïnspireerd gevoel achterlaat.