Monteur worden, misschien iets voor jou?

Zit jij niet te wachten op een kantoorbaan of is een hele dag in een winkel staan niks voor jou? Maar werk je graag met je handen, ben je actief bezig en heb je technisch inzicht? Dan is een baan als monteur misschien wel iets voor jou! Misschien heb je wel al eens een vacature monteur voorbij zien komen. Maar wat houdt het precies in? En welke overeenkomsten zijn er tussen de verschillende monteursfuncties?

Wat doet een monteur?

Een monteur is een werknemer die werkt met technische installaties. Dat kan zijn het installeren van nieuwe installaties, het onderhouden van bestaande of het repareren en oplossen van problemen. Het woord monteur is een verzamelterm voor een heel breed aspect van verschillende functies. Zo zijn er mechanische en elektromonteurs, maar ook auto- en assemblagemonteurs. Er zijn echter een aantal overeenkomsten die voor alle monteurs gelden.

Voor als je van afwisseling houdt

Sommige mensen houden van structuur en routine, anders mensen juist niet. In dat laatste geval kan een baan als monteur goed bij jou passen. Veel monteurs hebben namelijk een zeer afwisselende baan. Denk hierbij aan de verschillende locaties waar je gaat werken, dat kan elke dag anders zijn. Daarnaast kunnen de problemen die je gaat oplossen steeds weer verschillen. Bovendien kan het zijn dat je de ene keer een nieuwe machine installeert en de volgende keer een probleem verhelpt. Hierdoor ziet er geen dag hetzelfde uit!

Uitdaging is ook een onderdeel

Naast afwisseling hoort het woord uitdaging ook echt bij het beroep monteur. Je kunt het namelijk zien als een puzzel die elke keer weer anders is en waarbij jij deze moet oplossen. Of het nu gaat om het repareren van de motor van een auto of het installeren van een nieuwe machine in een fabriek, elke uitdaging kun je zien als een puzzel. En als die gelukt is, dan is het ook zeker iets om trots op te zijn!

De vraag naar monteurs neemt alleen maar toe

Over het algemeen kan er gesproken worden over een krapte op de arbeidsmarkt, maar voor sommige beroepen is er nog meer vraag dan voor anderen. Zo ook voor de verschillende monteursfunctie! Zo zie je de vacature elektromonteur zie je steeds vaker voorbijkomen en dit zal de komende jaren nog wel even zo blijven dus. Een mooi beroep dus met een goede baangarantie!

Groeimogelijkheden

Doordat er zoveel vraag is naar monteurs, zijn er ook veel doorgroeimogelijkheden. Zo kun van allround monteur doorgroeien naar specialist. Ook kun je binnen je huidige veld doorgroeien door bijvoorbeeld leiding te gaan geven aan het team van monteurs. Ook op deze manier gaat je baan steeds afwisselender en uitdagender worden. En niet geheel onbelangrijk, ga je op den duur ook meer verdienen!