Massale vrees dat robotisering voor werkloosheid zal zorgen

Werkenden in Nederland vrezen massaal de toenemende robotisering en automatisering op de werkvloer. Bijna driekwart denkt dat deze ontwikkelingen gaan zorgen voor werkloosheid. Ons werk wordt overgenomen door slimme machines en computers, zegt werkend Nederland.

De gevolgen zullen straks, zo zeggen de werkenden, met name merkbaar zijn in de financiële sector en in vaktechnisch gespecialiseerde beroepen in productie en techniek. Medewerkers met lage en middelbare opleidingsniveaus, op lager managementniveau en ook werkenden bij de overheid moeten vrezen voor hun baan.

Slimme computers

Niet alleen vreest 73 procent de gevolgen van robotisering en digitalisering voor werkenden in het algemeen, 64 procent denkt dat slimme computers ook de banen van hoogopgeleide professionals gaan overnemen. Overigens zijn laag opgeleiden meer beducht voor deze ontwikkelingen dan hoogopgeleiden: 87 procent versus 65 procent is bang voor groeiende werkloosheid.

Robots nemen taken over

Bijna de helft van de werkenden (45 procent) denkt al precies te weten welk taken de robots en machines straks gaan overnemen; mannen zijn hierin stelliger dan vrouwen.

Juist meer werkgelegenheid

Aan de andere kant verwacht 37 procent van de ondervraagden dat de robotisering en digitalisering juist werkgelegenheid gaat opleveren.
“Technologische ontwikkelingen zijn van alle tijden. Het zorgt voor een verschuiving van werk en het ontstaan van nieuw werk, niet per definitie voor minder werk. Ik zie juist kansen voor werkgelegenheid, mits werkenden zich blijven ontwikkelen zodat ze meebewegen met deze ontwikkelingen en niet achterop raken”, is het commentaar op de cijfers van Marjolein ten Hoonte van Randstad.

Beter klimaat nodig voor ondernemers en start-ups

Bedreiging of niet, robotisering en alles wat met digitalisering en online te maken heeft, vormt volgens velen wel de toekomst. Een opvallend groot aantal (84 procent) werkenden vindt dat de overheid een beter klimaat moet scheppen voor ondernemers en start-ups, juist omdat deze nieuwe bedrijven op den duur voor nieuwe extra banen kunnen zorgen.

Bron: Randstad WerkMonitor 2015 kwartaal 4.