Is het overstappen op een nieuwe auto het waard?

Auto’s worden met de dag fascinerender, en velen van ons vinden het leuk om een volledig nieuwe auto aan te schaffen. Echter liggen de kosten van een nieuwe auto zo hoog dat de meeste huishoudens dit niet in één keer kunnen of willen betalen.

De overweging naar een nieuwe auto met private lease

De voordelen van een nieuw voertuig opgesomd: een mooie nieuwe auto zonder dat je direct een groot bedrag moet betalen.  Een ander voordeel zijn de vaste kosten. Je weet aan welke kosten je vastzit en krijgt geen vervelende verrassingen. Bij aankoop van een nieuwe auto kan je alsnog pech hebben met onverwachte problemen. Hiernaast is er ook nog een voordeel waar vaak overheen gekeken wordt. Met private lease hoef je zelf ook geen verzekering of wegenbelasting te regelen.

Er zijn steeds meer elektrische merken en modellen verkrijgbaar

Private lease creëert ook een mooie kans. De meeste huishoudens hebben niet het vermogen om een elektrische auto te betalen. Er zijn nu miljoenen auto’s op de weg die op gas, diesel of benzine rijden, en vervanging van veel daarvan door volledig elektrische voertuigen zal de koolstofuitstoot aanzienlijk verminderen. Ook al wordt het probleem van de klimaatverandering daarmee niet helemaal aangepakt, het zal wel een grote en goede invloed hebben op de planeet.

Veel gangbare versies zijn al op de markt, en er komen steeds nieuwe bij. Autofabrikanten verhogen hun investeringen in elektrische voertuigen. Bijna elk automerk heeft al meerdere geëlektrificeerde modellen op de markt. In de komende tijd zal dit in rap tempo verder toenemen.

Er zijn elektrische voertuigen verkrijgbaar als 2-deurs sportauto’s, sedans, SUV’s, en pick-up trucks, zodat er voor ieders behoefte een elektrisch voertuig te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan een Volkswagen, maar ook andere automerken hebben een uiteenlopend aanbod aan elektrische auto’s, waaronder Peugeot.

Het duurzaamheidsaspect van een elektrische auto

Het is vanzelfsprekend dat overschakelen op elektrisch beter is voor het milieu. Omdat elektrische auto’s geen uitlaatgassen uitstoten, dragen ze bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit en stoten ze minder CO2 uit dan benzine- of dieselauto’s. Zelfs als een elektrische auto gedurende zijn hele levenscyclus met niet-hernieuwbare energie wordt opgeladen, zal de auto altijd milieuvriendelijker zijn dan een vergelijkbare auto met verbrandingsmotor.

Kilometerrendement

De actieradius van elektrische auto’s wordt steeds groter, zodat de meeste bestuurders hun voertuig regelmatig kunnen gebruiken zonder te hoeven stoppen om op te laden. De huidige generatie elektrische voertuigen heeft een actieradius van 300 tot 500 kilometer. De oplaadinfrastructuur groeit voortdurend, en de oplaadtechnologie wordt snel beter. Dit wijst erop dat de actieradius toeneemt terwijl de oplaadtijd afneemt. Daardoor is er geen reden om bezorgd te zijn dat je je doel niet zult halen.

Elektriciteit is aanzienlijk goedkoper dan fossiele brandstoffen om je auto op te laden

Elektrische voertuigen bieden ook verleidelijke belastingvoordelen, waardoor ze goedkoper zijn. Bovendien hebben elektrische auto’s minder onderhoud nodig, wat een aanzienlijke besparing oplevert. Dit komt doordat een elektrische motor minder bewegende delen heeft dan een benzinemotor. De architectuur is ook veel rechtlijniger, waardoor ze minder vatbaar is voor slijtage en overbelasting. Je hoeft dus geen olie- of luchtfilters, bougies, aandrijfriemen of koppelingen te vervangen, of de olie te verversen.