Is het nog nodig om naar kantoor te gaan?

Werken, dat doe je op je werkplek. Zolang we ons kunnen herinneren is dat al zo, en laten we eerlijk zijn; het klinkt ook behoorlijk logisch. Op je werkplek vind je de spullen die je nodig hebt om je werkzaamheden te verrichten. Op je werkplek zijn je collega’s, met wie je samen moet werken en overleggen. Maar toch… We merken meer en meer dat het voor heel wat beroepen niet per se meer nodig is om naar de werkplek toe te komen. Met name bij kantoorwerk wordt het steeds duidelijker dat we ook best op een andere plek kunnen werken.

Minder mensen op kantoor heeft zo zijn voordelen

Als er minder mensen iedere dag naar kantoren hoeven te reizen, heeft dat zo zijn voordelen. Ten eerste wordt het een stuk minder druk op onze wegen en in het openbaar vervoer, en dat vinden we allemaal prettig. Bovendien kunnen bedrijven af met kleinere panden, wat fijn is voor hun portemonnee en als we kijken naar de hoeveelheid elektriciteit die gebruikt wordt ook prettig voor de rest van de aarde. Bovendien houden we zo ook wat meer ruimte over, waar we in ons land toch al niet zo veel van hebben.

Ook op het menselijk vlak zijn er voordelen. Medewerkers vinden het vaak wel prettig, niet iedere dag in de file staat. Dagen hebben waarop zij wat meer hun eigen tijd in kunnen richten, wat langer op hun bed kunnen blijven liggen en eens een beetje casual gekleed kunnen gaan. Of om gewoon even ongestoord te kunnen werken, zonder afgeleid te worden door collega’s.

Moet je nog wel naar kantoor?

Nu vrijwel ieder kantoor op grote schaal te maken heeft gehad met mensen die (al dan niet noodgedwongen) thuis hun werkzaamheden verrichten, soms zelfs maanden achter elkaar, kun je je afvragen of het sowieso nog wel nodig is om naar kantoor te komen.

Puur technisch gezien niet. Overleggen blijkt ook prima te gaan via Microsoft Teams, en andere software zorgt ervoor dat men altijd en overal verder kan met het werk. Door de ICT in te richten met Microsoft Azure wordt de cloud de basis, en deze kun je van iedere mogelijke plek bereiken.

Voor veel mensen geldt echter wel dat zij, zeker na enige tijd, aangeven het persoonlijk contact te missen. Het gevoel samen een team te zijn, samen hetzelfde doel te hebben. Collega’s persoonlijk spreken, af en toe eens even flink te lachen of te mopperen, en er daarna de schouders weer onder te zetten. Dat blijkt op afstand een stuk lastiger te zijn. We kunnen dus op zich wel zonder kantoor, maar willen dat meestal niet, daarvoor zijn we teveel gehecht aan ons persoonlijk contact.