Het installeren van Magnum vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming biedt meerdere voordelen in vergelijking met traditionele systemen: het is licht, heeft een lage opbouwhoogte, en is perfect voor gasloze woningen zonder CV of Warmtepomp. Een goed voorbeeld van een elektrische vloerverwarming is de Magnum vloerverwarming, die op bestaande vloeren kan worden geïnstalleerd en wordt geleverd in een complete set. Deze set, verkrijgbaar bij Benem, bevat alles wat nodig is voor de installatie en aansluiting van de Magnum vloerverwarming. De set voor de Magnum vloerverwarming bestaat uit de elektrische mat, een Remote Control WiFi-thermostaat, vloersensor met buis, en installatie-instructies.

Installatie van de Magnum vloerverwarming

Er zijn een aantal accessoires en gereedschappen die handig zijn om bij de hand te hebben voor de installatie. Denk hierbij aan spuitlijm, om de mat op de vloer te plakken en een multimeter om de elektra door te meten. Voor extra isolatie bij een steenachtige ondervloer, zoals zand-cement of beton, of bij een houten ondervloer, is de Magnum Isoplate een goede keuze. Deze isolatieplaten zijn verkrijgbaar in 6- en 10mm hoogte.

De Magnum vloerverwarming wordt geleverd op een rol en is eenvoudig uit te rollen op de (voorbereide) vloer. Het is het beste om de mat in de lengterichting en parallel aan de muur uit te rollen. Knip aan het einde van de ruimte het glasvezelnet door en rol de mat terug naar het begin. Herhaal dit proces totdat het volledige vloeroppervlak bedekt is. Zorg ervoor dat de matten niet over elkaar worden gelegd en dat de warmtekabels elkaar niet kruisen.

Knip het glasvezelnet bij het einde van de ruimte door
zodat de tweede strook parallel ligt aan de eerste

Bereken vooraf hoeveel banen er nodig zijn en verdeel eventuele overgebleven ruimte aan beide kanten van de buitenste banen. De Magnum vloerverwarming is beschikbaar in verschillende maten, variërend van 0.75- tot 25m². Bij het bepalen van de benodigde oppervlakte van de mat is het belangrijk om uit te gaan van het vrije (netto-) vloeroppervlak.

De Magnum vloerverwarming kan niet onder vaste objecten, zoals wandmeubels of een douchebak, worden geplaatst om te zorgen dat de warmte vrij afgegeven wordt. In een badkamer van 3m bij 2m (6m²) met een douchebak van 1m bij 1m (1m²), is het totale oppervlak van de benodigde mat 5m². De Magnum vloerverwarming kan ook worden geïnstalleerd in de muur, voor bijvoorbeeld een knuffelmuur. In dat geval wordt ook een deel van het wandoppervlak meegenomen in de berekening.

Plaats de Magnum vloerverwarming niet onder vaste objecten,
zoals wandmeubels of een bad

Let daarnaast bij de installatie op de positie van de aansluitkabel, zodat deze na het uitrollen gemakkelijk kan worden aangesloten. De aansluitkabel kan worden ingekort of verlengd. Het is belangrijk om minimaal 0.5m aan aansluitdraad over te houden.