Factoring uitbesteden: dit zijn de kosten

Je volledige debiteurenbeheer of een grote factuur uit handen geven aan een factoring bedrijf. Het kan een goede optie zijn. Niet langer meer achter niet-betalende klanten aan zitten, een stabiele cashflow en volledige focus op je eigen onderneming. Het zijn allemaal voordelen die je hebt bij het inschakelen van een factoring bedrijf. Het klinkt goed, maar wat kost dit eigenlijk? Hieronder wordt factoring uitgelegd en ook zullen de kosten hiervan worden besproken.

Hoe werkt het?

Wanneer je een factoring bedrijf inschakelt, neemt dat je complete debiteurenbeheer uit handen óf je kiest ervoor dat er één of meerdere grote facturen worden betaald door het factoring bedrijf. Jij stuurt de factuur naar het factoring bedrijf en dat betaalt de factuur meestal binnen 24 uur aan je uit. Vervolgens betaalt je klant de factuur aan het factoring bedrijf. Zo zijn betalingsachterstanden van klanten verleden tijd. Het kost tijd, geld en energie om zelf achter wanbetalers aan te zitten. Het uitbesteden aan een factoring bedrijf kan zorgen voor ademruimte en een volledige focus op je onderneming.

Zakelijke financiering

Doordat de factuursom direct betaald wordt en je niet hoeft te wachten op de betalingstermijn van de klant, kan je factoring zien als een zakelijke financiering. Een factoring bedrijf inschakelen kost geld. De kosten die hieraan verbonden zijn worden bepaald door een aantal verschillende factoren:

  • Het factuurbedrag;
  • Het aantal facturen;
  • De kredietwaardigheid van de klant;
  • De betalingstermijn van de klant.

Bij andere soorten van zakelijke financieringen, zoals de traditionele lening of een rekening-courant, wordt er gekeken naar jouw eigen kredietwaarde. Bij factoring ligt de nadruk op de gefactureerde klant, waardoor dit een goede optie kan zijn voor alle soorten ondernemers. Groot of klein, het maakt niet uit. Wanneer je nog niet zo lang geleden bent begonnen met je eigen onderneming kan het inschakelen van een factoring bedrijf fijn zijn. Zo ben je altijd zeker van je inkomen.

Kosten van factoring

De kosten van factoring kunnen dus erg uiteenlopend zijn. Je kunt rekening houden met zo’n 1% tot 5% van de omzet van de factuur. Bij meerdere facturen is er meer werk nodig, maar kan je ook het voordeel hebben van ‘bulkkorting’. Zeker bij grote bedragen kunnen de kosten hoog oplopen. Maar je krijgt naast een snelle uitbetaling ook nog financiële zekerheid. Het factoring bedrijf neemt je veel werk uit handen, kan juridische hulp inschakelen bij een niet-betalende klant en betaalt (bijna) altijd uit – ook al gaat de desbetreffende klant bijvoorbeeld failliet. Zo ben jij beschermd tegen wanbetalers en heb je direct een constante cashflow.