Eerst een goede baan vinden en dan gelukkig worden, of werkt het andersom?

Moet je harder werken, zo succesvol worden en vind je dan je geluk? Of gaat het anders? Daar zijn verschillende ideeën over. Deze twee video’s laten je op een andere manier kijken naar geluk en werk.

Het geluksvoordeel

In de eerste video vertelt Shawn Achor waarom je eerst gelukkig moet worden om productiever en succesvol in je werk te worden en niet moet streven naar het tegenovergestelde. Positiviteit is de sleutel. Als je het niveau van iemands positiviteit kan verhogen, ervaren de hersenen een ‘happines advantage’: een geluksvoordeel. Dit komt mede door de dopamine die wordt aangemaakt. Je hersenen functioneren zo beter dan wanneer je negatief, gestresst of gewoon neutraal bent. Je intelligentie, creativiteit en energieniveau stijgt en je bent zelfs 31 procent productiever. Met dank aan positiviteit en dopamine.

Hoe kan je dit geluksvoordeel voor je laten werken?

Achor geeft een paar tips. Het opschrijven van positieve ervaringen helpt je hersenen het te herleven door weer dopamine aan te maken. Ook meditatie helpt je te focussen op waar je mee bezig gaat. Als laatste helpen (willekeurige) daden van vriendelijkheid je ook positiever te zijn. Kleine dingen met een groot verschil.

Kijk voor Achor’s hele verhaal deze video en lees daaronder door over hoe je het werk kan vinden dat je gelukkig maakt.

Werk aan jezelf, niet aan je carrière

Soms kan je nog wel zo positief zijn, als je vastzit in een baan die je ongelukkig maakt, dan moet je andere stappen nemen. Scott Dinsmore vertelt ons dat we niet moeten werken aan een carrière, maar aan onszelf.

Dit kan je doen in drie stappen.

  1. De eerste stap: wordt een zelfexpert en leer jezelf begrijpen. Als je niet weet wat je wil, dan ga je het nooit vinden en helaas is dit iets wat niemand anders voor ons kan doen. Waar wordt je altijd wakker voor, betaald of onbetaald, en geeft je energie? Zoek het antwoord op deze vraag.
  2. De volgende stap is aandacht te schenken aan je ervaringen. Reflecteer op wat goed ging en wat fout ging, waar je blij van werd en waar juist niet. Daar kan je van leren.
  3. Als laatste, begin te noteren wat je inspireert, leg het vast. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat jij wil en waar je je geluk kan vinden.

Wil je Dinsmore’s persoonlijke verhaal horen over de zoektocht naar werk dat echt bij je past en je misschien over laten halen om je baan op te zeggen? Kijk dan de video hieronder.