Deze 27 beroepen zijn het meest kansrijk voor een baan

Medewerkers klantenservice, programmeurs, optometristen en transportplanners zijn ‘hot’. Zij voeren de lijst aan van kansrijke beroepen in 2016. Om werkzoekenden en starters op weg te helpen op de arbeidsmarkt, presenteert Randstad de Hottest jobs 2016. 27 functies, verdeeld over negen beroepsgroepen, maken dit jaar de meeste kans op een baan. Medewerkers in deze functies hoeven niet te vrezen voor hun baan.

De lijst ‘Hottest jobs 2016’ komt tot stand door het analyseren en combineren van verschillende bronnen met betrekking tot arbeidsvraag en -aanbod. Specifiek is gekeken naar beroepen waarbinnen er relatief veel vraag (vacatures) openstaat ten opzichte van het actieve aanbod. Het actieve aanbod is een combinatie van zowel werkenden als werklozen die actief op zoek zijn naar ander werk.

Daarnaast is gekeken naar de omvang en ontwikkeling in vraag: hoeveel vacatures staan open en stijgt de vraag? Ten slotte is gekeken naar de verwachtingen van het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) met betrekking tot de toekomstige baankansen. De combinatie van deze bronnen leidt tot de volgende top-3 per vakgebied.

Hottest jobs 2016 per beroepsgroep

Commercieel
Telefonisch verkoper
Hypotheek adviseur
Medewerker klantenservice
ICT
PHP programmeur
Front-end developer
.NET developer
Technisch/productie
Technisch engineer
Werkvoorbereider
Operator
Onderwijs
Docent wiskunde
Docent Duits
Docent natuurkunde
Administratief
Financieel-administratief medewerker
Customer service medewerker
Salarisadministrateur
Financieel
Financieel analist
Accountant
Business controller
Bouw
Monteur koeltechniek
Servicemonteur
Loodgieter
Zorg
Optometrist
Bedrijfsarts
Verzorgende IG
Logistiek
Transportplanner
Vrachtwagenchauffeur
Teamleider logistiek

Zorg, logistiek en bouw

De ontwikkeling van de economie leidt tot investeringen en nieuwe vraag naar specifieke functies. De lijst geeft inzicht in veelgevraagde functies en helpt werkzoekenden bij het inschatten van vaardigheden die daar voor nodig zijn.

Welke nieuwkomers zijn er?

  • Waar in de zorg veel vraag was naar verpleegkundigen en doktersassistenten, blijken dit jaar vooral optometristen en bedrijfsartsen populair.
  • In de nieuwe categorie ‘Logistiek’ voeren transportplanners en vrachtwagenchauffeurs de lijst aan.
  • Nu de huizenmarkt aantrekt, zien we ook een toenemende vraag naar hypotheekadviseurs.

Bekijk de Infographic