Cruciale fouten om te vermijden tijdens een sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken zijn vaak belangrijke momenten waarop werkzoekenden de kans krijgen om zichzelf voor te stellen aan potentiële werkgevers. Dit is jouw kans om indruk te maken en te laten zien waarom jij de beste kandidaat bent. Maar net zo belangrijk als wat je moet doen, is wat je moet vermijden. In deze zijn 8 dont’s tijdens een sollicitatiegesprek.

Te laat komen

Stiptheid is een teken van professionaliteit. Te laat komen voor een sollicitatiegesprek kan een negatieve indruk wekken en ertoe leiden dat mensen jouw toewijding en organisatorische vaardigheden in twijfel trekken.

Onvoldoende (voor)onderzoek

Gebrek aan kennis over het bedrijf of de functie waarvoor jij solliciteert, geeft aan dat je niet voldoende voorbereid bent. Er wordt niet van je verwacht dat je alles van het bedrijf kent, want dat zal niet logisch zijn. Doe daarom gedegen onderzoek naar de organisatie of hun klanten en laat zien dat je gemotiveerd en deskundig bent.

Negativiteit

Zelfs als je eerdere werkervaring niet ideaal was of een slechte ervaring hebt meegemaakt, is het belangrijk om positief te blijven. Vermijd negatieve opmerkingen over vorige werkgevers of collega’s en concentreer je op wat je hebt geleerd en bijgedragen aan het bedrijf.

Ongepaste kleding dragen

Het gezegde “kleed je voor de baan die je wilt, niet voor de baan die je hebt”  is zeker van toepassing op sollicitatiegesprekken. Kies passende kledij die past bij jouw bedrijfscultuur. Dus geen gaten in broeken of shirt waar ongepaste dingen zijn afgebeeld. Onthoud daarom: dress to impress.

Onvoorbereide antwoorden

Onvoorbereide antwoorden op veelgestelde vragen kunnen erop wijzen dat je de functie niet serieus genoeg neemt. Oefen van tevoren om je voor te bereiden om je ervaring en vaardigheden op een gestructureerde manier te presenteren.

Eigen vaardigheden overschatten

Wees eerlijk over uw vaardigheden en ervaring. Als je je capaciteiten overdrijft, kan dit later tot problemen leiden als je niet aan de verwachtingen voldoet.

Oogcontact vermijden

Oogcontact is erg belangrijk voor het opbouwen van een positieve indruk. Te weinig oogcontact kan duiden op angst, en te veel kan als intimiderend worden ervaren. Zoek een gezond evenwicht.

Stel geen vragen

Als je aan het eind van een sollicatiegesprek geen vragen stelt, kunnen mensen denken dat je niet erg geïnteresseerd bent. Met voorbereide vragen laat je zien wat jij van de functie en het bedrijf vindt. Neem gerust pen en papier mee en schrijf vragen voorafgaand het gesprek op.

Op een competitieve arbeidsmarkt is het belangrijk om deze dont’s te vermijden om jouw kansen op het krijgen van de baan te vergroten. Om tijdens het sollicitatiegesprek een blijvende indruk te maken, moet je je professioneel gedragen, goed voorbereid zijn en enthousiasme tonen.

Nu weet jij welke valkuilen je moet vermijden. Denk jij erover om te solliciteren op een openstaande functie in Roermond of Sittard? Bekijk dan de vacatures in Roermond en vacatures in Sittard.