Auto’s voor het hele personeel? Zo verzeker je die snel en gemakkelijk op de zaak

Rijden je medewerkers in een auto of bestelbus van de zaak? Dan wil je natuurlijk dat je personeel onderweg goed verzekerd is. Misschien vraag je je af hoe je de auto’s van de zaak het beste kunt verzekeren, zonder al te veel gedoe. We helpen je graag op weg: dit zijn onze tips voor het kiezen van een passende autoverzekering voor zakelijk gebruik.

De juiste autoverzekering kiezen

Er bestaat verschillende soorten zakelijke autoverzekeringen. Het soort dat je nodig hebt hangt af van het type auto waarin je medewerkers rijden. Gaat het om een personenauto waarmee je personeel naar klanten rijdt en andere zakelijke ritten maakt? Dan kun je die verzekeren met een zakelijke autoverzekering. Rijden je medewerkers in een bestelbus of vrachtwagen? Dan kun je voor deze voertuigen een bedrijfsautoverzekering afsluiten.

Goed om te weten: wil je een auto zakelijk verzekeren en ga je er (bijna) nooit zelf in rijden? Dan moet je autoverzekeraar hiervan op de hoogte zijn. Geef het dus altijd van tevoren aan.

WA, WA+ en All Risk

Waar je ook over na moet denken is de dekking. Als je een zakelijke autoverzekering of bedrijfsautoverzekering afsluit, dan kun je kiezen uit drie dekkingen:

  • WA (wettelijke aansprakelijkheid) is een basisdekking die alleen schade aan anderen en andermans spullen vergoedt.
  • WA+ (beperkt casco) vergoedt naast de WA-dekking ook bepaalde soorten schade aan de eigen zakelijke auto. Denk aan ruitschade en schade door diefstal, inbraak, storm en hagel.
  • All Risk (volledig casco) is de meest optimale dekking waarmee je dus het minste financiële risico loopt. Naast WA+ vergoedt deze dekking ook alle schade aan je zakelijke auto’s of bedrijfsauto’s.

Zo zit het met je aansprakelijkheid

Als je werknemers in een auto van de zaak rijden, dan is het ook verstandig om stil te staan bij je aansprakelijkheid. Als werkgever ben je aansprakelijk voor de schade die je personeel tijdens werktijd veroorzaakt. Dit geldt ook voor de schade die je medewerkers in het verkeer veroorzaken, met hun eigen auto of met de auto van de zaak.

Als een personeelslid dus per ongeluk een ander voertuig aanrijdt, dan ben jij aansprakelijk voor de schade. En als een medewerker een ongeluk krijgt in het verkeer of letsel veroorzaakt aan een andere verkeersdeelnemer, dan ben jij volgens de wet vaak verplicht om de schadepost te betalen. In de praktijk gaat het dan meestal om de kosten die niet door de verzekeraar worden gedekt. Maar zelfs die kosten kunnen een flinke aanslag op je financiën betekenen.

Daarom is het aan te raden om ook een werknemersschadeverzekering of een verkeersschadeverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de verkeersschade aan al je medewerkers. Dus ook aan tijdelijke krachten, vrijwilligers en zzp’ers.

Goed om te weten: als de schade onder woon-werkverkeer is ontstaan, dan gelden er andere regels.