7 tips voor introverte mensen die een baan of werk zoeken

Werk of opdrachten verwerven betekent vooral jezelf actief verkopen. Vind jij dat ook zo moeilijk? Niet alleen introverte mensen hebben daar moeite mee, maar zij moeten wel vaak een extra stapje maken. Weet je stiekem wel dat jouw bescheidenheid je niet verder brengt, maar vind je het vervelend om jezelf anders voor te doen dan je bent? Hoe kun je jezelf tijdens het zoeken van een baan of werk toch zo goed mogelijk laten zien?

Introvert zijn is niet het probleem

“Geen zorgen, er is niks mis met introversie op de werkvloer”, stelt Jacco Valkenburg van Recruit2 gerust. “Mijn advies om is om vooral jezelf te blijven en een vak te kiezen dat goed bij je past.
Introverten zijn nauwkeurig en kunnen goed luisteren en observeren. Dankzij hun focus en doorzettingsvermogen kunnen zij zich uitstekend concentreren en veel bereiken. Dat zijn allemaal positieve kwaliteiten die in veel beroepen belangrijk zijn.’’

7 tips voor introverte mensen

1. Gebruik je sterke punten

Introvert zijn heeft ook voordelen, benoem die voor jezelf en maak er gebruik van.

2. Maak een netwerkplan.

Zoek uit welke manieren van netwerken bij jou passen, maak een plan én – belangrijk – ga dat ook uitvoeren.

3. Verwacht niet meteen resultaat.

Goede relaties, netwerken, kost inzet en tijd.

4. Onderhoud en verbeter je netwerken.

Juist ook als je niet direct werk of een opdracht nodig hebt. Dat maakt de drempel lager als je wél je netwerken nodig hebt.

5. Neem kleine stapjes.

Introvert of niet, niemand komt met grote stappen snel thuis. Kleine stappen zijn belangrijk voor elke verbetering, maar ze helpen jou ook om het durfgehalte beperkt te houden.

6. Verbeter je vaardigheden.

Je karakter hoef je niet te veranderen, maar met wat meer durf jezelf uiten, kun je leren. Begeef je eens wat vaker in sociale situaties. Het zal waarschijnlijk nooit jouw ding worden, maar positieve ervaringen helpen de drempel verlagen

7. Regel hulp!

(Misschien wel de moeilijkste tip voor je.)
Jouw stille schreeuw van ‘help’ hoort niemand. Vraag een goede bekende, iemand die je vertrouwt of hij/zij je als buddy wil helpen. Volg een cursus over netwerken bij jou in de buurt: leerzaam, sociaal én direct een uitbreiding van je netwerk.