10 richtlijnen om jezelf te verversen voor het werk komende tijd

Door de dynamiek van de economie veranderen organisaties steeds sneller. Succes vraagt daarom steeds andere vaardigheden. De kwaliteiten waar je als werknemer nu mee scoort zijn over vijf jaar al belegen. Hoe houd je jezelf scherp? Welke kwaliteiten zijn over vijf jaar relevant? Hoe ontloop je het outsourcing spook?

Jeroen Busscher schreef het boek Onbeperkt Houdbaar’ voor mensen die willen werken aan hun eigen houdbaarheid en aan die van anderen.
Over succesvol blijven en toch mooie dingen maken. Een lekker boek voor geïnspireerde werkers die dat willen blijven.

Tien verversingen

Nu al vast 10 richtlijnen van Busscher om jezelf te verversen.

  1. Zet je zelf ter discussie. We leven in een cultuur waarin je jezelf moet kunnen zijn, dus durf ook authentiek te zijn.
  2. Zet anderen ter discussie.
  3. Empathie moet een kerncompetentie zijn. Heb het vermogen om jezelf in anderen te kunnen verplaatsen. En vraag bij complimenten waaróm je ze krijgt. Ze zijn zeer waardevol en getuigen van waarde.
  4. Stel creativiteit als norm. Draai de dingen eens om, kijk eens op een andere manier ergens naar.
  5. Twijfelen is ook een vaardigheid. Het zeker weten van vandaag is de domheid van morgen. Twijfelen is de gang naar een oplossing en een vaardigheid die je niet mag weerhouden tot handelen.
  6. Omarm de ambivalentie. Er is niet één werkelijkheid, er zijn er meerdere. Er zijn veel verschillende gevoelens en gedachten, bekijk de dingen vanuit meerdere oogpunten.
  7. Conversatie als productiefactor. Zie de waarde van communicatie, ga verder dan het zenden, kletsen en discussiëren.
  8. Wees gierig op je energie. Kies waarin je je energie wilt steken en doe dat in de juiste dingen. Ga voor timemanagement!
  9. Wees fan van je eigen kunnen. We hebben het hier niet over arrogantie of zelfingenomenheid, maar vertrouw in dat wat jij kunt en durf ook te juichen als het goed gaat.
  10. Moed moet! Bang zijn mag, maar doe eens “jaaaaaaaaaa” in plaats van “neeeeee” als je een deur open doet. Iedereen leeft met angst, spreek het juist aan om waardes te creëren.