Waarom willen deze mensen eigenlijk niet werken?

Waarom willen deze mensen eigenlijk niet werken?

Iedereen heeft weleens zo’n dag. Dan wil het gewoon niet, dan wil je liever niet naar je werk gaan. Jaren geleden noemden we dat nog een baaldag. Dat moet toch mogelijk zijn, een keertje niet die verplichte gang naar het werk? Een paar baaldagen in de CAO, dan hoef je je niet ziek te melden. Er is intussen wel wat veranderd. De mentaliteit is anders geworden. Het hoort ook als een grote luxe voor al die honderdduizenden mensen die wel graag willen werken, maar het niet kunnen. Simpelweg omdat ze geen betaald werk kunnen vinden. Er zijn nu eenmaal niet genoeg banen voor iedereen.

door Mejo Huizer, werkmarketeer

Er zijn ook mensen die helemaal niet willen of kunnen werken. Het CBS becijferde dat de de totale beroepsbevolking begin dit jaar minder sterk groeide dan eind 2014. Dat komt onder meer doordat er minder mensen vanuit de niet-beroepsbevolking instromen op de arbeidsmarkt.

Hoe komt het nu dat er minder mensen willen of kunnen gaan werken, vroegen onze beroepsstatistici zich niet alleen af, maar ze gingen ook op zoek naar antwoorden.
Wat blijkt nu: “Mensen kunnen verschillende redenen hebben om niet deel te nemen aan de arbeidsmarkt.” Vooral leeftijd speelt daar een rol in.

Interessant is dan wat die redenen zoal zijn. In 2014 wilde 81 procent van de niet-beroepsbevolking (zij die zich niet aanbieden op de arbeidsmarkt) geen betaald werk, of was daartoe niet in staat:

  • Bij 15- tot 25-jarigen was het volgen van een opleiding de voornaamste reden.
  • Personen in de leeftijd van 25 tot 55 jaar  noemen ziekte, arbeidsongeschiktheid en zorgtaken als de belangrijkste redenen om niet te willen werken.
  • Vanaf 55 jaar speelt ook de hoge leeftijd of pensioen een rol.

Redenen-om-niet-te-willen-of-kunnen-werken-naar-leeftijd-15-03-18

Waarom dat eigenlijk interessant is? Nou, als je bijvoorbeeld iets wilt doen aan de arbeidsparticipatie (het aantal mensen dat deelneemt aan het werkende leven), dan kun je aansluiten bij de motivatie van mensen. Vermindering van zorgtaken bijvoorbeeld kan iemand door verveling naar de arbeidsmarkt drijven.

Je kunt ook concluderen dat jongeren best wel gericht zijn op een goede voorbereiding van hun arbeidzame leven. Zij studeren nu graag eerst. Dat betekent dan wel weer dat we die voorbereiding, jongeren zijn de toekomst, met elkaar mogen ophoesten.
Meer ouderen langer laten doorwerken? Pensioenen verlagen en later laten ingaan. Maar dan doen we al.

Je kunt arbeidsparticipatie ook omdraaien. Ik bedoel dat je wilt dat er minder mensen op de arbeidsmarkt komen. Dat is eigenlijk de afgelopen jaren al gebeurt en ook goed gelukt. Mede daardoor zijn de officiële werkloosheidscijfers niet torenhoog gestegen.

Het is niet direct terug te vinden of in de statistieken ook al die vrijwilligers zijn opgenomen, die zonder te werken al genoeg inkomen hebben. Lijkt me ook wel een ‘reden’ om je niet aan te bieden op die arbeidersmarkt. Rijk genoeg zijn.

Misschien zijn we daarom bijna allemaal niet zo rijk. Want wie moet dan het werk doen?

Lees ook:

Tags assigned to this article:
arbeidsmarkt