UWV baas Bruno Bruins blundert er vrolijk op los

Bruno Bruins (bestuursvoorzitter UWV) schrijft met enige regelmaat artikeltjes; onder meer als columnist voor De Telegraaf. Dit zijn meestal vriendelijk kabbelende PR-verhaaltjes waarin een particulier succesje als een groen waas over het functioneren van het hele UWV heen wordt getrokken. Maar gisteren is een serieuzer verhaal van zijn hand verschenen op de site van Binnenlands Bestuur onder de titel Solliciteren verplicht ». Hierin verdedigt Bruins de sollicitatieplicht voor werkloze werkzoekenden met een uitkering.

door Goede Gast Marc Drees

Zijn argument is steekhoudend; tegenover het recht op een (WW-)uitkering staat een plicht om de duur van die uitkering zo kort mogelijk te laten zijn. En die verplichting houdt in dat je je inspant om een baan te vinden door ten minste één keer per week te solliciteren. Echter, het demoraliserende effect voor werkzoekenden die zich aldus een slag in de rondte solliciteren maar uitsluitend afwijzingen ontvangen, doet Bruins als volgt af:

Natuurlijk is het frustrerend als je als werkzoekende keer op keer nul op het rekest krijgt. Mij lijkt het echter minstens zo frustrerend voor een werkzoekende om van UWV het bericht te ontvangen dat hij als weinig kansrijk wordt bestempeld en dat hij het wat rustiger aan kan doen in de zoektocht naar werk. Ik zou er al snel het gevoel aan over houden afgeschreven te zijn.

Interessant; een persoonlijke motivatie van Bruins als argument voor werkzoekende Nederlanders om te blijven solliciteren? Zou Bruins ooit maandenlang afwijzigingen op zijn sollicitaties hebben ontvangen en daadwerkelijk hebben ervaren wat dat met je doet? Wat voor gevoel dat geeft? Soms is het beter je eigen mening voor je te houden…

Bruins heeft ook nog een nauwelijks verhulde belediging voor al die solliciterende werkzoekenden in petto. De bestuursvoorzitter zegt namelijk dit:

De situatie op de arbeidsmarkt is in mijn ogen ook iets minder somber dan wordt voorgespiegeld. Ondanks de economische crises zijn er wel degelijk mogelijkheden voor werkzoekenden in Nederland. Het eerste kwartaal 2013 telde het CBS nog 97.000 vacatures en je moet concluderen dat veel van onze mede EU-burgers juist kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt zien en deze grijpen.

Oftewel, als veel buitenlanders bij ons banen kunnen vinden, waarom kunnen werkzoekende Nederlanders met een uitkering dat dan niet? Way to go Bruins!

En dan nog dit pareltje:

Aan onze klanten die een uitkering ontvangen mag, nee moet, gevraagd worden om zich in te zetten deze kansen te grijpen.

Stop in godsnaam met het gebruik van de term klanten. Niemand, maar dan ook werkelijk niemand, zal zich een klant van het UWV voelen. Een klant heeft keuzevrijheid en kan bij een als onvoldoende ervaren dienstverlening naar een andere leverancier overstappen. Niet in het geval van het UWV; dat is een gevalletje van verplichte winkelnering. In verband met de regelmatig buitengewoon magere dienstverlening van het UWV is het in dit verband ook passender om van lijfeigenen te spreken. Een aanzienlijk passender kwalificatie dan die van klanten.

En dan nog even een laatste observatie. Is Bruins bereid om de kosten voor werkgevers die als gevolg van deze sollicitatieplicht moeten worden gemaakt », te vergoeden? Met een groeiende werkloosheid stijgt het aantal sollicitaties als gevolg van de sollicitatieplicht explosief. Simpel gezegd; tijdens een recessie jaagt de overheid het bedrijfsleven op extra kosten. En dat terwijl het bedrijfsleven de broekriem al extra strak heeft aangetrokken.
Slim!


Marc Drees is zelfstandig adviseur. Hij adviseert bedrijven over de inzet van nieuwe technologie / nieuwe media.
Website Recruitmentmatters »  | E-mail marcdrees at planet.nl »  |  LinkedIn marcdrees »

 

Lees ook: