118 Rotterdamse mannen van staal zijn over naar het ‘echte’ bedrijfsleven

Robedrijf en Ferro-Fix hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan een bijzonder samenwerkingsverband. Ferro-Fix neemt de complete infrastructuur èn 125 medewerkers op detacheringbasis over van Robedrijf. Deze manier van samenwerken is uitzonderlijk in Rotterdam en een blauwdruk voor innovatieve mogelijkheden in de toekomst.

Samenwerkingsverbanden tussen gemeente en het bedrijfsleven is geen onbekend fenomeen in Rotterdam. Robedrijf en BroNij, een ander bedrijf van de ondernemers Ron Broeders en Leonard de Nijs, werken al jarenlang samen.

Buiten de beschutte werkomgeving
Laatstgenoemde is gespecialiseerd in onderhoud, inspectie en keuring van ondergrondse en halfverdiepte containers. De Sw’ers werkzaam op de metaalafdeling bij de sociale werkvoorziening van Robedrijf maakten de Rotterdamse containers.
Door alle (aanstaande) veranderingen in de Wsw moeten veel Sw’ers de komende periode aan de slag buiten de beschutte werkomgeving. Door het sterke geloof in maatschappelijk verantwoord ondernemen en de opgedane ervaring vanuit BroNij, was de optelsom snel gemaakt.

Zakelijk bedrijf
Ferro-Fix zag vervolgens het levenslicht. Ron Broeders: “We moeten ophouden om te praten over Sw’ers alsof ze niets kunnen, maar kijken naar wat ze wel kunnen. Vervolgens moeten die kwaliteiten slim in het productieproces benut worden. We zijn een zakelijk bedrijf dat kwalitatief goede producten op de markt wegzet. Kwaliteit, commercie èn samenwerken met Robedrijf en Sw’ers gaan prima hand in hand.”

De machines en infrastructuur zijn in handen van de commerciële partij. De 118 Sw’ers werken nu voor onbepaalde tijd op detacheringbasis voor Ferro-Fix en krijgen vanuit Robedrijf dagelijks begeleiding van zeven productieleiders.

Verzuim enorm gedaald
De overstap van een beschutte werkomgeving naar het werken voor een commercieel bedrijf leek in eerste instantie erg groot. Maar een paar weken verder is het ziekteverzuim enorm gedaald en heeft het Robedrijf-gevoel plaats gemaakt voor het FerroFix-gevoel. De pauze wordt gebruikt om het beeldmerk van hun bedrijf in metaal te stansen.

Medewerkers zijn trots op het werken in een ‘echt’ bedrijf en zien volop uitdagingen voor de toekomst; het metaalbedrijf wil het werkgebied gaan uitbreiden naar stedelijk meubilair.

Social Return
De gemeente Rotterdam zet steeds vaker in op samenwerking met het bedrijfsleven om de havenstad economisch en sociaal sterker te maken. Om dit te bereiken bestendigt ze bestaande relaties, maar slaat ook nieuwe wegen in. Door bijvoorbeeld het Social Return beleid in te voeren waarbij bedrijven verplicht zijn om een sociale paragraaf in te vullen om kans te maken op gunning van een aanbesteding.

Wethouder Florijn (werk, inkomen, zorg):”Door de samenwerking tussen Robedrijf en Ferro-Fix stapt een groep mensen met lef het bedrijfsleven in. We hebben goede afspraken gemaakt met zorg voor de werknemers. Zij werken in een reguliere werkomgeving. Ik ben er trots op dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Ook voor mensen met een arbeidsbeperking is er plek is in het bedrijfsleven.”

 

Promofilm Gemeente Rotterdam over social return »

 

Lees ook: