Overheden mijden zelf ook UWV-site: Bestaat Werk.nl na 2015 nog wel?

Overheden mijden zelf ook UWV-site: Bestaat Werk.nl na 2015 nog wel?

De veelgeplaagde vacaturesite werk.nl van uitkeringsinstantie UWV wordt omzeild door nota bene de overheid zelf. Ministeries en andere overheidsinstanties stoppen vrijwel geen enkele vacature in de digitale banenbak, zo blijkt uit onderzoek van de Telegraaf. Er is al jarenlang kritiek op het gebrekkig functioneren van de UWV-site. Aan het eind van het jaar laat zich de vraag stellen: Gaat het miljoenenproject van UWV het nieuwe jaar 2015 overleven? 

“Door een storing is werk.nl momenteel niet bereikbaar,”of “pagina niet gevonden”. Dergelijke teksten zijn evergreens geworden op werk.nl, de vacaturewebsite waar de bijna 700 duizend Nederlandse werklozen digitaal een uitkering kunnen aanvragen en waar ze verplicht moeten zoeken naar een baan.
De vacaturewebsite van het UWV hobbelt al jaren van storing naar storing en meermaals is gebleken dat criminelen er handig misbruik van maken. Zo werden werkzoekenden eerder deze maand nog via een online vacature bij de uitkeringsinstantie regelrecht in de armen van een groep Poolse oplichters gestuurd.

Incidenten?

Zijn dat incidenten, zoals ook banken, verzekeraars, grote bedrijven en overheden te maken krijgen met mislukte ICT-projecten, cyberaanvallen, hackers en digitale oplichters?
Wie de reacties van lezers op het bericht in de Telegraaf leest, kan haast niet anders concluderen, dan dat de problemen groot zijn en diep liggen. Natuurlijk worden ook hier de persoonlijke frustraties bot gevierd, maar er is ook genoeg inhoudelijke kritiek uit op te maken.

Betrouwbare werkgevers gezocht

Overheidsinstanties blijken niet of nauwelijks hun vacatures op werk.nl te publiceren. Zo plaatsen ministeries hun vacatures liefst op hun eigen site, werkenvoornederland.nl, die valt onder minister Blok (Rijksdienst).
Het UWV is, volgens het bericht, naarstig op zoek naar betrouwbare werkgevers die hun vacature wel op de site willen plaatsen. Het is echter de vraag of met een betere vulling van de vacaturebank de problemen ook voorbij zijn.

Vel stof tot nadenken

Zo gaf eerder dit jaar een hoorzitting bij de commissie ICT van de Tweede Kamer speciaal over de digitale prestaties van UWV veel stof tot nadenken. Het zelfstandige bestuursorgaan gaf tussen 2002 en 2012 in totaal zo’n 3,1 miljard euro aan ict uit, onder andere aan de polisadministratie, de WIA en werk.nl. Laatstgenoemde site kreeg veel kritiek van gebruikers te verwerken en de basisfunctionaliteiten zullen pas in 2015 naar behoren functioneren.

Bedenkelijke zaken

In een artikel van FTM (Follow the Money) over de hoorzitting kwam een groot aantal bedenkelijke zaken naar boven.

  • Geen eindverantwoordelijkheid: “Er was geen eigenaar van werk.nl, dat was het probleem. Niemand voelde zich verantwoordelijk om bijvoorbeeld onderhoud te plegen.”
  • Onvoldoende ICT-kennis om de software- en hardware leveranciers Logica en IBM aan te sturen: “Er werd van ons verwacht dat we eigenlijk van de hoed en de rand wisten. Dat wisten we niet.”
  • Geen resultaatverplichting: “Ze werden niet afgerekend op het resultaat, maar enkel op hun inspanningen.
  • Onzorgvuldige aanbesteding: “Elke keer als we de leveranciers voor een vraag belden, dan ging de teller lopen. Ja. Dat is merkwaardig, maar het was zo afgesproken in de aanbestedingsprocedure.”
  • Onduidelijkheid over aansprakelijkheden: “Het is moeilijk om de toeleveranciers aansprakelijk te stellen. Wie in de keten (van leveranciers) is verantwoordelijk voor de score?”
Contracten verlengd

Ondanks de problemen bij werk.nl worden de contracten met de toeleveranciers telkens verlengd, constateert de ICT-commissie. Terwijl ondertussen het klantenoordeel voor werk.nl een dikke onvoldoende was. Maar de andere optie – het afkopen van het contract – zou nogal in de papieren zou lopen. “De inschatting was dat dat een behoorlijk bedrag zou worden tussen de 10 en 20 miljoen.”

2015 jaar van de waarheid?

“De problemen met de website Werk.nl  zullen pas in 2015 zijn opgelost”, zo zei verantwoordelijk minister Asscher (SZW) al in 2013. “Gezien de omvang en de complexiteit van de transitie houd ik er rekening mee dat storingen zich tot in 2015 blijven voordoen.”
En 2015 duurt niet zo lang meer. De vraag wordt daarom steeds prangender: Gaat UWV met werk.nl 2015 wel overleven?

Bron o.m.: de Telegraaf, FTM

 

Lees ook:

Tags assigned to this article:
arbeidsmarktuwvvacatures