Meteen omscholen, meteen aan de slag in of buiten de sector, dát moet altijd het verhaal zijn

CNV Vakmensen wil de werkloosheid aanpakken met regionale transfercentra. Men vindt ook een werknemers bijdrage aan de WW bespreekbaar en gaat via CAO’s concrete voorstellen doen voor intersectorale scholing. “Deze regering komt nauwelijks met plannen voor werkzekerheid, daarom doen wij het maar”, zegt Piet Fortuin vice-voorzitter. “Wij vragen van de regering dat ze met ons meedenken en geld vrijmaken voor nieuwe initiatieven. Uiteindelijk is het in ieders belang dat zo weinig mogelijk mensen gebruik maken van de WW.”

Gisteren stonden de WW-plannen van het kabinet centraal in de Tweede Kamer. Fortuin: “Voor hen die WW nodig hebben, moet de WW zo blijven als het is. Korten, zoals de regering voorstelt, is ronduit asociaal. Het is voor ons wel bespreekbaar om opnieuw naar de financiering van de WW te kijken; een werknemerspremie is bijvoorbeeld een optie.”

Domweg geen werk

In veel sectoren is er nu domweg geen werk. Volgens CNV Vakmensen zijn regionale transfercentra daar de oplossing. Fortuin: “Werkgevers en werknemers nemen daarin het voortouw om mensen van werk naar werk te helpen. Zet direct in op omscholing van mensen, zodat zij tijdelijk in een andere sector aan de slag kunnen. De regels schrijven nu voor dat iemand pas na een jaar WW recht heeft op een opleiding. Absurd natuurlijk, meteen omscholen, meteen aan de slag binnen of buiten de sector dát moet altijd het verhaal zijn.”

Direct omscholing

In de cao-onderhandelingen Bouw die deze maand weer van start gaan, komt CNV Vakmensen met een concreet voorstel om werk te maken van intersectorale scholing. CNV’er Fortuin: “52.000 mensen (ruim 1 op de 3 bouwvakkers) zitten nu thuis. Wij willen dat de werkgever en de werknemer na ontslag direct afspraken maken over intersectorale scholing, zodat al deze mensen in ieder geval tijdelijk in een andere sector aan het werk kunnen, zoals de zorg. Als de economie over een jaar of twee drie weer aantrekt, kunnen zij dan altijd weer terug naar de bouw. Alles beter dan op de bank zitten, zeggen wij.’

Bron: CNV Vakmensen

Lees ook: