Is parttime werk beter dan geen werk voor bijstandsgerechtigden?

Is parttime werk beter dan geen werk voor bijstandsgerechtigden?

Jazeker, maar het is wel een oplossing van tweede garnituur. Wat is het ideaal dan? “Dat iedereen meedoet, het liefst in een betaalde en vaste baan. Dat iedereen economisch zelfstandig is”, vindt René Paas. Waarom niet het ideaal? “… de arbeidsmarkt ziet er anders uit. Nederland is koploper deeltijdarbeid. De flexibele schil van de arbeidsmarkt groeit alleen maar. En er zijn veel kleine banen met weinig uren waarmee geen minimuminkomen te verdienen valt. En dus zijn we bij sociale diensten pragmatisch. We schikken ons naar wat er kan: parttime werk is beter dan geen werk.” 

Paas is voorzitter van Divosa en schrijft regelmatig columns voor zijn achterban (hoofden van sociale en vergelijkbare diensten van gemeenten). Hij memoreert in een recente column nog eens de persoonlijke voordelen van elk uurtje parttime werk: “Meedoen, sociale contacten en vaak ook opbouw van sociale rechten zoals pensioen.”
En er is nog een direct financieel voordeel, althans als je in de juiste gemeente woont. “Tweederde van de gemeenten biedt bovendien een extra voordeel: ze laten inkomsten uit parttime werk (gedeeltelijk) vrij waardoor mensen het eerste half jaar dan ook meer overhouden dan het minimum. Alleenstaande ouders kunnen daar tot 2,5 jaar gebruik van maken en mensen met een medische urenbeperking zelfs ongelimiteerd.” Paas ziet in die lucratieve situaties zelfs een bijdrage aan een andere inkomensverdeling: “Daarmee komt de staande praktijk al dicht in de buurt van wat sommige mensen een basisinkomen zouden noemen!”

Maar zijn er ook voordelen voor de sociale dienst? Zeker. “De gemiddelde prijs van de uitkering daalt, want elke euro die mensen zelf verdienen, hoeven wij niet voor ze te betalen. Bovendien levert zo’n euro, de sociale dienst bruto zo’n 1,35 op omdat ze daar geen opslag voor premies en belastingen over hoeven af te dragen.”

Nog even over het ideaal. “Dat iedereen, ook de mensen in de bijstand, de mogelijkheden van de arbeidsmarkt optimaal kunnen benutten”, schrijft Paas.
“Bruteren van de uitkeringen zou daarbij helpen omdat het dan eenvoudiger wordt om inkomsten uit arbeid te verrekenen met de uitkering. Dat voorkomt ook latere correcties en inhoudingen.”

Maar dat kan nog niet en “… dan moet het voorlopig maar zoals het kan. En dan nemen we die administratieve lasten voorlopig even op de koop toe.” Het kost dus blijkbaar ook wat om voor al die gewerkte uren de juiste afrekening te maken.

Bron: Divosa

 

 

 

Lees ook:

Tags assigned to this article:
bijstandgemeentewerkzoekendenWWB