Hoe vind je wél werk als 45-plusser? 3 tips van Ton Wilthagen

Hoe vind je wél werk als 45-plusser? 3 tips van Ton Wilthagen

De arbeidsmarkt voor 45-plussers is buitengewoon slecht. De kans dat 45-plussers hun baan kwijtraken is nog steeds relatief klein, maar als ze hun baan verliezen dan komt slechts zo’n 3 procent weer aan het werk.

Zeker de iets oudere groep van 55-plussers heeft het moeilijk. De groep ‘ontmoedigden’ groeit hard. Zij hebben de hoop opgegeven dat ze nog aan het werk komen. Er is al voorgesteld door vakbond De Unie om dat te accepteren, en deze mensen tot hun pensioen een basisinkomen te geven en de sollicitatieplicht af te schaffen.

Het zou heel erg zijn als ook de overheid zich hier bij zou neerleggen. Werk is leuk, werk is belangrijk, werk is goed voor je. Daarom moet iedereen aan het werk. Werk is een recht.

Van de week was ik op bezoek bij Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarktvraagstukken in Tilburg. Ik had hem voor het boek ‘Je tweede carrière’ al gesproken. In dat boek voorspelt hij het einde van de vaste baan, en adviseert hij elke 45-plusser om te wennen aan de nieuwe arbeidsmarkt, die gaat bestaan uit klussen, tijdelijke projecten en stukjes baan.

Voor een vervolg op het boek wilde ik van Ton Wilthagen de recepten weten waarmee 45-plussers wel aan het werk komen. Zijn er goede voorbeelden? Nee, die zijn er niet bepaald bij bosjes, zegt hij. Maar je kunt wel de werkzame ingrediënten aanwijzen van geslaagd aan het werk raken of blijven. Dat zijn er drie.

1. Snappen en accepteren dat de wereld en de arbeidsmarkt aan het veranderen zijn.

Dat gaat over het einde van de vaste baan en alles wat daar uit voortvloeit. Lees ‘Je tweede carrière’, zou ik zeggen.

2. Weten wat je waard bent en wat je kunt.

Breng je competenties in kaart, maak een e-portfolio. Kijk niet alleen terug op wat je hebt gedaan, maar juist naar wat je kunt gaan doen. Tip van Wilthagen: er ontstaan nieuwe banen! Wat dacht je bijvoorbeeld van Big Data-analist?

3. Heb contact met bedrijven.

Dit werkzame bestanddeel is volgens Ton Wilthagen cruciaal. Daarom is bijvoorbeeld werkbezoekdag.nl zo’n goed idee. En Wilthagen werkt nog aan een ander project, waarover later vast meer. De dag van de mobiliteit lijkt mij ook een goede.

Dus: heb contact met bedrijven,
dat is de opdracht voor werkzoekenden,
en trouwens ook voor al die 45-plussers die wel een baan hebben,
want niets is zeker.
Of begin zelf een bedrijf.

Daarom heb ik ook twijfels bij een verschijnsel als De Broekriem. Deze club van werkzoekenden organiseert erg leuke en relevante workshops over solliciteren, je talenten ontdekken of je bezinnen op een andere toekomst. Ik mag er zelf ook regelmatig optreden. En het onderling contact van werkzoekenden is zeker een steun in de rug. Maar als contact met bedrijven het beste middel is, dan zou je daar vooral op moeten inzetten.

Intussen ben ik nog steeds op zoek naar goede voorbeelden van hoe 45-plussers wél aan het werk komen.
Heb je wat? Hoe raak je eigenlijk in contact met bedrijven? Ik wil alles weten!

door Donald SuidmanJe tweede carriere.

 

  Lees hier meer over het boek Je tweede carrière »

 

 

 

Lees ook: