Gemeenten en arbeidsmarktregio’s zijn niet verplicht om publieke site werk.nl te gebruiken

Gemeenten en arbeidsmarktregio’s zijn niet verplicht om publieke site werk.nl te gebruiken

Het ministerie SZW wil het liefst dat publieke partijen de publieke onlinesystemen, zoals werk.nl van UWV, gebruiken en stimuleert dat ook. Maar de gemeenten en de arbeidsmarktregio’s zijn daar niet toe verplicht en worden ook niet gedwongen om over te stappen. Zij kunnen dus ook vacature-, matching- en loopbaanprogramma’s van private partijen gaan gebruiken. Bekend is wel dat UWV de arbeidsmarktregio’s en gemeenten afraadt dit te doen, ondanks dat het zelf nog niet zo ver is. UWV zou er druk mee bezig zijn en adviseert publieke partijen hierop te wachten. Het gebruik van een ander systeem zou ook mogelijk de verdere samenwerking bemoeilijken. 

Het negatieve advies van UWV belemmert sommige arbeidsmarktregio’s niet om hun eigen weg te kiezen. Zoals in de regio Helmond-Peel en de gemeente Almere. “Wij gaan niet onnodig wachten op iets wat misschien niet gaat komen of niet zoals wij dat wensen”, aldus een woordvoerder.

koppelingen met gemeenten voorlopig eenrichting

Van circa 400 in totaal zijn er op dit moment 270 gemeenten die inlogmogelijkheden hebben in werk.nl zodat ze kunnen zoeken, invoeren en muteren.
Er is door ministerie en UWV een apart project gestart voor mogelijke koppelingen  met de gemeentelijke systemen. Eesrte stap daarin is het inventariseren van de wensen van de gemeenten. Het gaat dan in eerste instantie om het geautomatiseerd doorzetten van informatie over vacatures en kandidaten uit de gemeentesystemene naar werk.nl.

koppelingen voor private dienstverleners

Er wordt ook gekeken of de koppelingen die nu gebruikt worden voor de koppeling werk.nl-SONAR en werk.nl-WBS zijn in te zetten voor de koppelingen met de private dienstverleners. Voor het uitwisselen van de vacatures wordt de SETU-standaard gebruikt. Eind dit jaar zullen de eerste resultaten beschikbaar zijn.

toegang tot informatie

Elke werkgever of private intermediair kan een account aanmaken en zoeken in de profielen die op werk.nl staan. Niet alle Wajongers zitten daar al in, maar dat komt er aan als het gelukt is om ook de Sonar-informatie te ontsluiten.
Als een werkgever, gemeente of private intermediair geïnteresseerd is in een profiel, kan nu al via de UWV-accountmanager meer informatie worden opgevraagd. “Die samenwerking zal in de ene regio heel goed en in de andere regio moeizaam gaan”, zo meldt de branchevereniging van private dienstverleners OVAL. “Als onze leden problemen ervaren dan horen we dat graag van ze.”

Bron: OVAL, Matchcare

 

Lees ook: