De menselijke maat bij UWV moet worden hersteld, stelt topman Thissen

De menselijke maat bij UWV moet worden hersteld, stelt topman Thissen

“Er moet weer persoonlijk contact komen met mensen die hun baan hebben verloren.” Tof Thissen, kersvers directeur van het UWV Werkbedrijf reageert stellig op een reportage van werkloos journalist Sjors van Beek in de Volkskrant. Van Beek beschrijft zijn lotgevallen als werkzoekende. Hij hekelt de strenge voorschriften, kleuterregeltjes en schoolse, vaak onbereikbare online werkmappen. 

Maandelijks melden zich circa 40.000 nieuwe werkzoekenden aan bij het UWV. Zij moeten nu de eerste drie maanden langs digitale weg aankloppen voor sollicitaties en bemiddeling. Pas in de vierde maand van werkloosheid volgt een eerste, persoonlijk gesprek met een werkcoach.

De digitalisering van de dienstverlening door UWV heeft twee kanten. Het past in de maatschappelijke ontwikkelingen dat een dienst als UWV digitaal en online goed bereikbaar is en klanten op die manier kan bedienen. De andere kant is dat hiermee ook tegemoet wordt gekomen aan de door de overheid vereiste bezuinigingen.

Thissen,voormalig senator voor GroenLinks, zegt zich de kritiek van Van Beek, en in zijn kielzog die van vele anderen, aan te trekken: “De menselijke maat moet worden hersteld. Ik wil werken aan een begrijpelijke en toegankelijk overheid voor werkzoekenden.”

Een plan ligt er evenwel nog niet. Thissen wil graag met minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) overleg voeren over een nieuwe aanpak, meldt NU.nl. Asscher op zijn beurt belooft verbetering in de situatie. Hij zal op Prinsjesdag bekend maken hoe “we mensen nog slimmer en efficiënter naar werk kunnen begeleiden”.

Hoewel het artikel van werkzoekende Van Beek weinig echt nieuws bevat (alle kritiek is afgelopen jaren al uitgebreid geventileerd) lijkt hij nu wel enige beweging te hebben veroorzaakt. Hij heeft echter vooralsnog weinig vertrouwen in de toezegging van Asscher. “Ik laat me verrassen, maar deze situatie is jaren zo gegroeid en dat heb je niet snel omgebogen. Ik denk dat het probleem heel erg diep zit en niet alleen bij het UWV. In mijn ogen is Nederland totaal aan het bureaucratiseren en dit is daar gewoon één voorbeeld van.”

Bron: de Volkskrant, Nu.nl

 

Lees ook: