Beroepentip: 7 populaire mbo-opleidingen die je beter niet kunt kiezen

Maar liefst 7 van de 10 meest populaire mbo-opleidingen geven weinig kans op een baan die in het verlengde ligt van hun opleiding. De kans op werk is sinds 2011 voor populaire opleidingen opnieuw slechter geworden. Toch zijn er meer studenten ingestroomd en zijn de opleidingen ‘populairder’ geworden. Ongeveer 72.000 jongeren zitten in een opleiding met minder dan 40% kans op werk in de betreffende sector. De gegevens zij afkomstig van FNV Jong, die zich zorgen maakt over het aantal jongeren dat nu en de komende jaren een dergelijke opleiding volgt. Voor deze groep dreigt werkloosheid of op zijn best een baan onder hun eigen niveau. De bond pleit voor het beperken van de instroom en het onderzoeken van andere vormen van bekostiging.

Dennis Wiersma, voorzitter van FNV Jong: “Scholieren bereiden zich voor op de toekomst door een opleiding te volgen, maar komen met een MBO opleiding steeds moeilijker aan een baan in het verlengde van hun opleiding. Teveel jongeren concurreren nu onderling, daar moet een einde aan komen door opleidingen beter af te stemmen op de behoefte van de arbeidsmarkt”.

Matige kans op de arbeidsmarkt

Al in augustus 2012 trok FNV Jong aan de bel toen uit onderzoek bleek dat veel van de meest gekozen opleidingen op het mbo slechts een matige kans op de arbeidsmarkt geven. Na een nieuwe inventarisatie blijkt dat de meest populaire opleidingsrichtingen nog minder kans op werk bieden voor studenten die nu beginnen dan voor hun studiegenoten die in 2011 zijn begonnen. Van de tien meest gekozen opleidingen geven er 7 een matige of geringe kans op de arbeidsmarkt.

Bekostiging scholen koppelen aan arbeidsmarktkansen

De toenemende jeugdwerkloosheid vraagt om een breed scala aan maatregelen. Het goed opleiden van jongeren voor kansrijke beroepen is daar één van, aldus FNV-Jong. Om te zorgen dat scholieren de juiste keuze maken, moeten zij ten eerste goed en vooral eerlijk voorgelicht worden.
Ook moet de maximale instroom in een opleiding meer gekoppeld worden aan het arbeidsmarktperspectief. Daarnaast moet het aanbod van opleidingen in combinatie met de vraag uit het bedrijfsleven beter op elkaar afgestemd worden. “De bekostiging van scholen zou niet alleen gericht moeten zijn op het aantal jongeren in een opleiding maar ook op hoe succesvol jongeren aan een baan komen met een opleiding”, geeft Wiersma als mogelijke oplossing.

De top 7 van populaire mbo-opleidingen met slechte arbeidskansen

  1. Helpende zorg en welzijn (niveau 2)
  2. Pedagogisch medewerker (niveau 3)
  3. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent (niveau 1)
  4. Onderwijsassistent (niveau 4)
  5. Medewerker maatschappelijke zorg (niveau 3)
  6. Medewerker beheer ICT (niveau 3)
  7. Marketing medewerker (niveau 4)

Bron: FNV/Jong

 

Lees ook:

Tags assigned to this article:
beroepskeuzejongerenmboopleidingwerkmarkt