Aantal vacatures in tweede kwartaal met 17% gestegen, arbeidsmarkt lijkt aan te trekken

Aantal vacatures in tweede kwartaal met 17% gestegen, arbeidsmarkt lijkt aan te trekken

Het aantal vacatures (exclusief stages en vrijwilligerswerk) in Q2 2014 is met 17% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed. Hoewel dit een grote stijging is, ligt het vacaturevolume nog wel onder het niveau van 2011.

De grafiek hieronder laat het aantal vacatures* zien per kwartaal tussen 2010 en 2014. Vanaf de tweede helft van 2013 is een stijgende lijn te zien in het aantal vacatures, wat erop wijst dat de arbeidsmarkt aan het aantrekken is.

Aantal online vacatures per kwartaal. Bron: Jobfeed

Marktaandeel ICT vacatures daalt, Gezondheidszorg krimpt verder in

ICT en Verkoop en handel, de twee grootste beroepsklassen (uit 26 totaal), bevatten samen meer dan een kwart van alle online vacatures in Nederland. Het aandeel van ICT vacatures, dat meer dan 3,2% gestegen was tussen 2012 en 2013, laat nu een daling zien van 0,6%. Met ruim dertien procent van alle vacatures blijft ICT wel de grootste beroepsklasse van Nederland.

Verkoop en handel en Productie zijn de beroepsklasses die stijgingen in marktaandeel laten zien, respectievelijk 0,5% en 0,7%. Gezondheidszorg en welzijn is een steeds kleiner deel van het Nederlandse vacaturevolume uit gaan maken. In de afgelopen twee jaar zag deze beroepsklasse haar marktaandeel dalen met 1,6% in 2013 en 1,2% in 2014. Zorg is daarmee in twee jaar van de vierde naar de zevende plaats gedaald.

Percentage vacatures per beroepsklasse - Q2 2014 Bron Jobfeed

 

Gelderland vervangt Utrecht in de top 5 grootste provincies

Utrecht maakt geen deel meer uit van de top 5 provincies met meeste vacatures. Het marktaandeel van Utrecht kromp met 0.1% en werd daarbij ingehaald door Gelderland dat groeide met 0,3%. Met 10,4% van alle Nederlandse vacatures geplaatst in Q2, staat Gelderland nu op plek 5.

Zuid-Holland laat een daling zien van 0,6% in het aandeel vacatures, maar behoudt haar plek als topwerkgever-regio van Nederland. Friesland en Flevoland stegen beide in marktaandeel met 0,4% en Brabant zag haar aandeel dalen met (-0.5%).

Percentage vacatures per provincie - Q2 2014 Bron Jobfeed

Sector Handel groeit, Gezondheidszorg daalt wederom

Handel, de grootste werkgelegenheidssector van Nederland, heeft nog meer terrein gewonnen. Cijfers over q2 2014 laten zien dat deze branche in een jaar tijd ruim 2% marktaandeel heeft verworven. De een na grootste werkgever in Nederland, Gezondheidszorg en Welzijn, laat een stevige daling zien sinds 2012. Met een krimp van 2,4% sinds vorig jaar is het verschil in marktaandeel ten opzichte van 2012 al 5,7%. Een van de grote stijgers is Zakelijke dienstverlening, die met 0,8% stijgt naar een marktaandeel van ruim acht procent.

Percentage vacatures per branche - Bron Jobfeed

 

Download de volledige Q2 – 2014 index van de Nederlandse online vacaturemarkt.

 

Lees ook: