140.000 Wajongers krijgen een hogere uitkering dan waar zij recht op zouden hebben, zegt UWV

wajongwerkt

Ten minste 140.000 jonggehandicapten krijgen een hogere uitkering dan waar zij volgens de regels recht op hebben. Dit kost de overheid honderden miljoenen euro’s extra per jaar. Dat meldt dagblad Trouw op basis van uitspraken het UWV. Een groot deel van de 240 duizend jongeren met een Wajong-uitkering wordt automatisch “volledig arbeidsongeschikt” verklaard, ongeacht de zwaarte van de handicap. Daardoor krijgt men een hogere uitkering.

Oorzaak van deze afwijking van de bedoeling van de keuringen is dat de beoordelingssystematiek te weinig concreet is, zo stellen deskundigen. De arbeidsdeskundigen kunnen daardoor bijna geen functies aandragen waarmee jongeren met een lichte aandoening het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.

Geen Kamermeerderheid voor herkeuring

Die tekortkoming kost de overheid honderden miljoenen euro’s extra per jaar, schrijft Trouw. Staatssecretaris Klijnsma (sociale zaken) wilde alle huidige Wajongers alsnog keuren en zij die konden werken uit de regeling halen. Als ze geen werk vonden, zouden ze bijstand krijgen. Maar voor dat plan was geen Kamermeerderheid.

Nieuwe ‘Wajongers’ vallen buiten de boot

Vanaf 2015 moet de nieuwe Participatiewet gelden, waarbij een sleutelrol is weggelegd voor de gemeenten. Dan komt alleen wie echt volledig arbeidsongeschikt is nog in de Wajong terecht.
Om de Participatiewet goed uit te voeren komen er nieuwe regels die het UWV in staat moeten stellen iemands arbeidsvermogen goed te beoordelen. Volgens deskundigen valt dan circa 70 procent van de Wajongers buiten de boot. Zij komen in de bijstand als ze geen werk vinden.

 

[maxbutton id=”5″ text= “Verder lezen in Trouw »” url=”http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3599102/2014/02/18/140-000-Wajongers-ontvangen-te-hoge-uitkering.dhtml”]

 


 

Lees ook:

Tags assigned to this article:
gemeenteparticipatiepolitiekuwvwajong